De zomer groene kolkwitzia’s zijn afkomstig uit China. In ons klimaat zijn de planten volledig winterhard en bovendien zeer bescheiden. Daarom is het eigenlijk vreemd dat deze elegante, rijkbloeiende sierstruiken niet vaker in onze tuinen zijn aan te treffen.

De bloemen verschijnen in mei en juni. Ze bestaan uit vijf bloemblaadjes, zijn klokjesvormig en aan de buitenkant krachtig roze. Van binnen glanzen ze als lichtroze paarlemoer. Opvallend is de oranjerode keel. Ze staan in eindstandige, dichte trossen op korte zij scheuten aan overhangende takken. Vanaf augustus ontwikkelen zich uit de bloemen bruine, behaarde vruchten.

De bladeren zijn matgroen en ongeveer 7 cm lang. Ze zijn eivormig en staan op korte stengels tegenover elkaar. In het najaar vallen ze zonder te verkleuren af. De schors van oudere scheuten schilfert met mooie, zilverachtig grijsbruine schubben af.

De groeiwijze van kolkwitzia’s is in het centrum rechtop, maar de zij scheuten groeien sterk vertakt en overhangend. Ongesnoeid en als solitair worden de planten 2-3 m hoog en krijgen na verloop van jaren weelderig bloeiende takken en scheuten, die haar een halve bolvorm verlenen.

In de handel zijn twee rassen verkrijgbaar. ‘Pink Cloud’ bloeit zuiverroze en buitengewoon rijk. Kenmerkend voor ‘Rosea’ zijn de wat feller gekleurde bloemen en de sierlijkere groei.