Verschillende soorten zuurbes zijn interessant voor de tuin. Alle soorten kunnen goed gesnoeid worden, hebben doorns, ontwikkelen in mei en juni soms onaangenaam ruikende bloemtrossen en vanaf september langwerpige vruchten.

  • Berberis thunbergii is de enige zomer groene soort. Ze groeit rechtop met licht overhangende takken en bereikt een hoogte van 1,5 m. De donkergroene, eivormige bladeren worden in de herfst dieprood. De bloemen zijn geel roodachtig en geuren intens, de tot 8 mm lange vruchten zijn koraalrood. Belangrijke rassen zijn ‘Atropurpurea’ met roodbruine bladeren en felrode herfstkleuren, de slechts 0,3 tot 0,5 m hoge dwergvorm ‘Atropurpurea Nana’, ‘Red Chief met eveneens rode bladeren maar een hoogte van soms wel 4 m, en de langzaam groeiende ‘Anrea’ met goudgele bladeren.
  • Berberis buxifolia is evenals alle volgende soorten altijd groen. Het populaire ras ‘Nana’ groeit breed en vol en wordt niet meer dan 0,3 tot 0,5 m hoog. Zij bloeit maar zelden maar dan ook wel stralend oranjegeel en ontwikkelt vrijwel geen vruchten.
  • Berberis candidula is een breed bolvormig groeiende dwergstruik die 0,6 m hoog maar soms wel 1 m breed wordt. De klokvormige bloemen zijn geel en geurig, de vruchten van deze struik zijn blauw.
  • Berberis julianae is een breed groeiende struik die een hoogte van 3 m kan bereiken. De donkergroene, lancetvormige bladeren kunnen wel 10 cm lang worden. De licht geurende bloemen van deze struik zijn opvallend geel van kleur, de vruchten zijn blauwzwart.
  • Berberis verruculosa groeit boogvormig overhangend, heeft een wrattige bast en wordt maximaal 1,5 m hoog. De grote bloemen zijn goudgeel van kleur, de vruchten zijn zwart.