Een overzicht van de meest gebruikte ‘gereedschap en hulpmiddelen om te pleisteren’.

Leg – ter bescherming van het tapijt, parket of andere vloerbedekking – golfkarton of plastic op de vloer. Vooral als u voor gipspleister kiest, dat nog aangemaakt moet worden, scheelt u dat later een lastige schoonmaak.

De meeste in de handel verkrijgbare pleistersoorten zijn op kunstharsbasis en daardoor direct gebruiksklaar. Voor het aanmaken van natuurlijk pleister heeft u een boormachine met een menghaak en een grote bouwemmer nodig. De meng-haak moet – net als de emmer – roestvrij zijn. Menghaken met duidelijke gebruikssporen zijn mogelijk ongeschikt.

Al naar gelang de ondergrond en het gebruikte product wordt op het te pleisteren oppervlak een grond- of een hecht-middel aangebracht. Dat kan met een grote kwast of met een verfroller. Structuurverf kan ook met een vachtroller worden opgebracht.

Voor het aanbrengen van het pleister (schuur- of sierpleis-ter) kunt u een pleisterspaan van hout, kunststof of roestvrij-staal gebruiken. De spaan moet roestvrij zijn, omdat roest lelijke vlekken op pleister achterlaat.

Om het aangebrachte schuurpleister structuur te geven, gebruikt u een kunststofspaan of een kunststofschuurbord. Deze zijn er in verschillende grootten, maar allemaal hebben ze een geribbelde onderkant, waardoor de korrels in het schuurpleister goed vlakgewreven kunnen worden.

Als werktuigen om motieven in sierpleister aan te brengen zijn er verschillende reliëfrollers in de handel. Hun benaming (fantasie, hanenpoten, noppen, schors, enz.) duidt meestal al aan welk effect ermee verkregen wordt. Deze rollers zijn echter flink duur en hebben alleen deze ene gebruiksmogelijkheid.

De bij de bouwmarkten verkrijgbare troffels zijn veel multi-functioneler en aanzienlijk goedkoper. De stuctroffel 1 wordt gebruikt om bijvoorbeeld een schep pleister op het raapbord te doen, de andere troffels (de punttroffel 2, de kattentong 3 en de bandtroffel 4) dienen om willekeurig fijne of grove motieven te maken. De benamingen kunnen plaatselijk verschillen.

Met verschillend getande stalen plakspanen of kunststof-lijmkammen kunt u eveneens motieven produceren. Maar ook huishoudelijke artikelen, zoals kammen, flessenbodems en borstels kunt u gebruiken. Zelfs uw handen kunt u inzetten.