Lobelia erinus is een eenjarige, rijkbloeiende plant voor tuin, balkon en terras. Met haar sierlijke bloemen vormt zij van mei tot oktober dichte, kleurige pollen. De klassieke kleur van lobelia’s is intens en stralend donkerblauw. Maar er zijn ook rassen die in lichtblauwe, witte en roze tinten bloeien. De bloemen hebben veelal witte hartjes. Wat de groeiwijze betreft, onderscheiden we twee vormen: de rechtop en compact groeiende, pollenvormende rassen en de hangende lobelia’s, die lange, bloeiende ranken vormen.

Goede pollen vormende rassen zijn ‘Kristallpalast’ met donkerblauwe bloemen en donkere bladeren, de lichtblauwe ‘Cambridge Blue’, ‘Rosamunde’ met roze bloemen en witte hartjes en het zuiver witte ras ‘Schneeball’. Van de hanglobelia’s is vooral de lichtblauwe ‘Richardii’ met tot 80 cm lange ranken aan te bevelen. Maar ook ‘Pendula’ is een mooi ras. Binnen het plantengeslacht Lobelia zijn ook nog andere soorten te vinden, zoals bijvoorbeeld de soort Lobelia x speciosa die tot 90 cm hoog wordt. Daarnaast is er nog Lobelia fulgens, die opvalt door haar schitterend rode bloemen en donkerrode bladeren.

Lobelia Eigenschappen

  Soort:

   Eenjarig

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   20 cm

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Lobelia erinus

  De standplaats van de Lobelia

  Lobelia’s groeien en bloeien op vele standplaatsen. Ze zijn door hun fraaie en langdurige bloei, zeer geschikt als omlijsting van perken en borders. Als bodembedekkers kunnen ze op alle zonnige standplaatsen worden geplant. met name tussen andere laagblijvende planten. Een geschikte plaats is ook de voorgrond van een border. In balkonbakken kunt u de compacte rassen als opvulplanten gebruiken, maar ook om de rand van de bak te verbergen. In kuipen zijn lobelia’s geschikt als onder beplanting voor planten op stam. Voor hangpotten komen uiteraard hanglobelia’s het meest in aanmerking.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Zaai begin maart binnenshuis. Druk het zaad goed in de grond, maar dek het niet af; lobelia-zaad heeft bij het kiemen licht nodig. Dun de zaailingen 14 dagen later uit en zet ze op een lichte en luchtige plek . De jonge plantjes kunt u vanaf half mei in de tuin planten of in bakken buiten zetten. Verwijder uitgebloeide of verwelkte delen regelmatig. Geef na de eerste bloei nog eens mest. Bij droogte regelmatig water geven. Na de eerste vorst kunt u de planten uittrekken en vervolgens op de composthoop deponeren.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop alleen compact groeiende planten. Selecteer ze op stevige stengels en frisse, groene bladeren. De planten moeten in de schaduw hebben gestaan. Koop nooit planten met dunne scheuten en opgerolde, gele bladeren. Vergeet niet hangende lobelia’s in potten water te geven. Een verlengstuk voor de tuinslang of de gieter is erg handig. Zet jonge planten eerst in de schaduw, zodat de overgang naar uw tuin niet te groot is. Zon. Voor een uitbundige bloei in heldere kleuren hebben de planten volle zon nodig. Ze gedijen echter ook in de halfschaduw. Humus rijke grond. Verrijk de grond met compost om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en vocht. Lobelia’s zijn nauwelijks gevoelig voor ziekten en plagen. Bij zeer warm weer houden ze soms op met bloeien. Geef dan wat vaker water en snij de planten terug. In vrijwel alle gevallen zult u zien dat uw lobelia dan weer nieuwe bloemen gaat ontwikkelen.