Peterselie mag in geen enkele tuin ontbreken. De planten hebben van het voor tot het najaar aromatische blaadjes die rijk zijn aan vitamine C. Laat u de planten tot het volgende jaar in de tuin staan, dan verschijnen er platte bloemschermen met minuscule gele bloemen. De zwarte zaden bevatten etherische oliën die in grotere hoeveelheden giftig zijn.
Krulpeterselie heeft diep tot donkergroene, gekrulde of gekroesde bladeren. Deze zijn wat minder aromatisch dan die van gladbladige rassen, maar hebben wel een hogere sierwaarde en worden graag voor het garneren van gerechten gebruikt.
Bladpeterselie heeft donkergroene, diep ingesneden, zeer aromatische bladeren. De smaak van gladbladige rassen overtreft die van krulpeterselie.
Eigenschappen
Oogstperiode:
Bijzonderheden:
Standplaats:
Grond:
Hoogte tot:
Latijns/wetenschappelijke naam:
|
Bladpeterselie rassen:
- Gewone Snij: Donkergroene, geveerde bladeren op bijzonder lange stengels; zeer aromatisch; sterk, snelgroeiend, hoge opbrengst.
- Hamburgse Snij: Donkergroene, geveerde bladeren op lange stengels; zeer aromatisch; snelgroeiend, hoge opbrengst.
- Gigante d’Italia: Bijna selderijgrote, donkergroene, geveerde bladeren; aromatisch; snelgroeiend, hoge opbrengst.
Krulpeterselie rassen:
- Moskrul: Dicht gekroesde, donkergroene bladeren; aromatisch; zeer compact, snelgroeiend, sterk, hoge opbrengst.
- Moskrui 2: Dicht gekroesde, donkergroene bladeren; zwak aromatisch; snelgroeiend; zeer hoge opbrengst.
- Fijne Krul: Dicht en zeer fijn gekroesde, diepgroene bladeren op dunne stengels; aromatisch; hoge opbrengst.
- Clivi: Dicht gekroesde, intensgroene bladeren; aromatisch; snelgroeiend, sterk; hoge opbrengst.
- Pagoda: Dicht gekroesde, donkergroene, decoratieve bladeren; bijzonder aromatisch; goede opbrengst.
- Frisca: Mooi gekroesde bladeren op sterke stengels; lichtelijk zoet aroma; traaggroeiend; meeldauwresistent.
- Bravour: Dicht en fijn gekroesde, donkergroene bladeren op lange stengels; aromatisch; snelgroeiend, hoge opbrengst.
- Darki: Bijzonder dicht gekroesde, diepgroene bladeren op lange stengels; zeer aromatisch; snelgroeiend, hoge opbrengst.
- Triplex: Dicht gekroesde, diepgroene bladeren; aromatisch; sterk, snelgroeiend, hoge opbrengst.
Tip:
Snuitkevers kunnen de planten aantasten. De gelige larven hebben bruine koppen en zijn 5 mm lang. Ze vreten holle ruimtes in het bovenste gedeelte van de wortels. Aangetaste planten vertonen verdikkingen, roodachtige bladeren en soms verscheidene koppen. De schade blijft meestal beperkt, bestrijding is in de regel niet nodig.
U bevordert een gezonde groei van uw rozen als u er peterselie tussen plant. Daarnaast kunt u er de geur soms mee versterken.
Wetenswaardig:
Zaai peterselie ieder jaar op een andere plaats. Dit is de beste methode om ziekten en plagen te voorkomen.
Overwinterde peterselie krijgt vanaf juni geelgroene bloemschermen. Snij de bloemstengels af, zodat de planten aromatische bladeren blijven produceren.
Onderhoud het jaar rond
Voorjaar | Zomer | Najaar |
Vanaf maart kunt u in de volle grond zaaien. Houd het zaad gelijkmatig vochtig. Na drie tot vijf weken zal het opkomen. Jonge peterselie kunt u vanaf april buiten planten. Bemest de peterselie planten met behulp van een dikke laag compost tussen de rijen. U kunt ook het hele bed met een gelijkmatig dikke laag compost bedekken. | Pluk de blaadjes wanneer u ze nodig hebt. De planten lopen voortdurend opnieuw uit. Houd het bed vrij van onkruid. De laatste zaaidatum is eind juli. |
Tips bij het kopen | Tips van de prof | Licht en grond | Problemen |
Koop gezonde, stevige jonge planten met donkergroene bladeren. Uiteraard kunt u ook zaad kopen. Koop nooit planten die gele bladeren hebben, door plagen zijn aangetast of planten waarvan de wortels al uit de pot groeien. | In het najaar de scheuten op 3-4 cm inkorten, de plant opgraven en oppotten. Voor een regelmatige oogst is een lichte, warme plaats nodig. In streken met zachte winters kunt u peterselie buiten laten staan. Dek de planten dan bij vorst af. | Zon tot halfschaduw. Peterselie heeft ten minste drie uur zon per dag nodig; optimaal zijn zes tot acht uur zon. Losse, voedselrijke grond. Deze moet ook veel organisch materiaal bevatten en vochtig zijn. | Een enkele keer kunnen de wortels van peterselie door aaltjes worden aangetast. Vanaf juni verkleuren de planten dan rood, de groei stagneert. Als u peterselie ieder jaar op dezelfde plaats plant, bestaat het gevaar dat de plaag in verhoogde mate optreedt. Zaai daarom ieder jaar op een andere plek. |