Kweekbakken beschermen uw planten en verlengen het seizoen. In een kweekbak kunt u planten kweken en ze tegen vorst en vochtverlies beschermen. Een kweekbak bestaat uit hout, plastic of licht metaal en heeft een of meer doorzichtige ramen waardoor licht in de bak kan vallen. De zijkanten zijn schuin, terwijl het dak voorzien is van scharnieren, zodat u de bak kunt openen om te luchten. Vaak hebben kweekbakken hebben geen bodem en u kunt ze neerzetten waar u maar wilt.

Kweekbak

Plaatsing

De beste plaats voor een kweekbak is in de volle zon, bij voorkeur dicht bij het huis, waar hij ook tegen de wind is beschermd. Richt de hoge kant naar het noorden, zodat de bak naar het zuiden afloopt. Op deze wijze bereikt de zon het hele vlak.

Voordelen

Een kweekbak kunt u het hele jaar gebruiken. U kunt er al vanaf maart groente planten in opkweken. In het najaar kunt u er groenten in telen die in de winter worden geoogst. Op deze manier verlengt u het tuinseizoen. In de zomer verwijdert u de afdekking. U hebt dan een prachtig bed om te zaaien, stekken te laten wortelen of speciale groenten te kweken.

Een kweekbak is ook geschikt voor het afharden van in huis voorgekweekte planten. Zet deze een tot twee weken voor de plantdatum in de bak. Laat ze voorzichtig wennen aan zon en temperatuur. Scherm de ramen de eerste dagen, anders bestaat er het gevaar dat de tere bladeren verbranden.

Voorbereiding

Maak al in februari de grond onder de broeibak goed los en werk er een 5 cm dikke laag compost door. Daarna dekt u de bak af met de ramen, zodat de grond op kan warmen. Vanaf half maart kunt u planten; vanaf eind maart zaaien. Op warme voorjaarsdagen zet u de ramen een beetje open. In de late middag moeten ze weer worden gesloten. Op zeer zonnige dagen schermt u met behulp van rieten matten, zodat de tere jonge planten niet verbranden. Als er in het voorjaar nog strenge vorst wordt verwacht, is het nodig de ramen extra af te dekken.

Zelf een eenvoudige kweekbak maken

Wat hebt u nodig: 6 planken 90×2,5x20cm | 3 latjes 35x5x5cm | 2 latjes 28x5x5cm |2 latjes 19x5x5cm | 2 planken 195×2,5×7,5cm |32 verzinkte schroeven 1,5 cm | 30 verzinkte schroeven 5 cm | Plasticfolie | 2 scharnieren | 4 L-vormige hoekijzers | 4 L-vormige schoren | Boormachine met bitjes en boortjes | Nietpistool
Kweekbak maken

Zaag een plank van 90 cm diagonaal in twee helften om twee gelijkhoekige stukken te krijgen. Die hebt u nodig voor de schuine zijwanden.
Kweekbak maken

De schuine planken met latjes van 35,28 en 19 cm aan planken van 90 cm schroeven. Met een latje van 35 cm twee planken verbinden als achterwand.
Kweekbak maken

Bevestig de achterwand aan de 35 cm-latjes van het brede einde van de zijkanten. Voor het bevestigen gaten voor de 5 cm-schroeven boren.
Kweekbak maken

Bevestig de voorkant (laatste plank van 90 cm) aan de zijkanten met twee 5 cm schroeven. Let erop dat de kanten strak aansluiten.
Kweekbak maken

De lange planken halveren en voor strakke kanten zorgen. Tot een raam samenvoegen. Van buiten met hoekijzers, van binnen met schoren verbinden.
Kweekbak maken

Folie strak over het raam trekken, met nietjes bevestigen en het teveel afsnijden. Het raam met scharnieren aan de achterkant vastmaken.