Stermagnolia’s bloeien al in maart en zijn daarmee de vroegste van alle magnolia’s. Deze soort is de dwerg onder de magnolia’s, want de planten worden niet hoger dan 3 m en groeien zeer traag. Nog voor het uitlopen van de bladeren verschijnen de talrijke, geurende, witte tot rozerode, deels gevulde, stervormige bloemen.

 • ‘Centennial’ heeft bijzonder grote, dichtge vulde, zuiverwitte bloemen met een doorsnee van 14 cm.
 • ‘Royal Star’ is zeer sterk en bloeit pas vanaf april. Daardoor loopt de plant geen gevaar bij late vorst. De middelgrote, zuiverwitte bloemen zijn dichtgevuld.
 • ‘Rosea’ heeft rozerode knoppen. De middelgrote bloemen worden echter na verloop van tijd wit.
 • ‘Waterlily’ heeft eveneens witte bloemen die uit rozerode knoppen ontstaan. De bloembladeren zijn bijzonder lang en smal.
 • ‘Rubra’ is een zeer trage groeier en heeft kleine, purperroze bloemen.
Stermagnolia Eigenschappen

Bloeiperiode:

  Maart, April

Bijzonderheden:

  Geurend

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot:

  3 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Magnolia stellata

De standplaats van de Stermagnolia

Stermagnolia’s sorteren het grootse effect als solitair. Zo komen de weelderige bloei en de aparte bloeiwijze het best tot hun recht. Geef de planten een plaats waar ze vanuit het huis goed zichtbaar zijn. Alle stermagnolia’s komen prachtig uit op het gazon of in de buurt van het terras. U kunt de planten ook in ongedwongen groepen met andere heesters combineren, maar dan moet u erop letten dat de ondiepe wortels van de magnolia’s met rust worden gelaten. Om deze reden verdragen stermagnolia’s alleen een onderbeplanting met gewassen die geen grondbewerking nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan narcissen

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant stermagnolia’s zodra de grond bewerkt kan worden. In streken met koude winters plant u alleen in het voorjaar. Als de grond in het late voorjaar warm is geworden, de wortelzone met compost bedekken. Stermagnolia’s liever niet snoeien. U hoeft alleen dode en afgebroken takken te verwijderen. In gebieden met zachte winters de beste plant tijd. Stermagnolia’s wortelen ondiep. Dek de wortelzone tegen vorst aan de grond dik af met verrotte mest, bladeren of compost.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het najaar of in het vroege voorjaar magnolia’s zonder bladeren. Kies uitsluitend planten met kluit of containerplanten. Koop nooit grote magnolia’s die al zijn uitgelopen. Deze planten hebben problemen met het inwortelen. In streken met een ruw klimaat kiest u een beschutte plaats, bijvoorbeeld voor een zonnige muur, waar de planten niet in de ijskoude wind staan. Late vorst laat de bloemen doodvriezen. De boom zelf heeft er geen last van. Volle zon. Stermagnolia’s gedijen en bloeien het beste op een zonnige standplaats. Humusrijke, doorlatende grond. Deze moet licht vochtig en enigszins zuur zijn.Tegen een hoog kalk-gehalte zijn deze planten niet bestand. Spintmijten zijn slechts 0,5 mm groot. Deze insek-ten zuigen aan de onderkant van de bladeren en veroorzaken gele of zilverwitte stippels op de bovenkant. Langdurige droogte bevordert een aantasting. Houd daarom de grond vochtig en dek deze af met mulch.