Slot en klink monteren in deur

Als u een deur koopt, dan kan het zijn dat de deur nog niet is voorzien van een slot en een klink. In deze klus “Slot en klink monteren in deur” ziet u hoe u dat doet.

Stap 1
De meeste deuren zijn al voorzien van een slot gat. Is dat niet het geval, dan kunt u dit voor een klein bedrag laten maken bij een bouwmarkt. Zet de sluitplaat haaks op de deur en zorg dat de voorkant van de sluitplaat precies tegen de rand van de deur aanzit. Teken daarna de plaats af van het klink gat.

Slot en klink monteren in deur 1

Stap 2
Boor met behulp van een speedboor het gat voor de deurklink uit. Zodra de boor aan de andere kant van de deur zichtbaar wordt, gaat u aan die kant verder met boren.

Slot en klink monteren in deur 2

Stap 3
Schroef de slotplaat in de deur. Let erop dat de dagschoot van het slot met de rechte kant naar u toe komt te zitten.

Slot en klink monteren in deur 3

Stap 4
Plaats de afdekplaatjes en de deurklinken op de deur en teken de schroefgaten aan beide zijden van de deur af.

Boor daarna de schroefgaten voor. Schroef de afdekplaatjes en de deurklink vast.

Slot en klink monteren in deur 4

Stap 5
Teken de boven- en onderkant van de dagschoot af op het kozijn.

Slot en klink monteren in deur 5

Stap 6
Plaats het sluitplaatje om de dagschoot en doe de deur dicht. Duw het sluitplaatje zover mogelijk naar achteren. Zet een streepje op het plaatje, waarbij u het kozijn als liniaal gebruikt.

Slot en klink monteren in deur 6

Stap 7
Leg het sluitplaatje zo tegen het kozijn dat het afgetekende streepje tegen het kozijn aanzit. Teken daarna de omtrekken van het sluitplaatje af op het kozijn.

Slot en klink monteren in deur 7

Stap 8
Hak het middelste deel van wat u heeft afgetekend weg met een steekbeitel. Maak het gat zo diep dat de dagschoot erin past als u de deur sluit. Hak vervolgens de diepte van de sluitplaat in het kozijn uit.

Slot en klink monteren in deur 8

Stap 9
Zaag zo nodig het deel van de sluitplaat dat buiten het kozijn uitsteekt af en vijl de scherpe randen weg. Schroef vervolgens de sluitplaat in het kozijn.

Slot en klink monteren in deur 9

Gereedschappen

Materialen