Ga je binnenkort een nieuwe woning betrekken of wil je jouw interieur veranderen? Dan moet je vroeg of laat ook naar de raamdecoratie kijken. Ze zijn niet voor niks de sfeermakers in een interieur. Het is belangrijk om te beseffen dat gordijnen de lichtinval in de ruimte reguleren. Raamdecoratie is best lastig om te kiezen, domweg omdat er heel veel keuzes te maken zijn. Zo heb je veel keuze in ophangsystemen, stoffen, maar ook kleuren. Als je een bepaald stappenplan volgt, wordt het allemaal wat makkelijker.

De kracht van gordijnen

Het is in de eerste plaats erg belangrijk om je situatie te bepalen. Heb je een kiepraam, rond raam of een rechthoekig raam? Als je de situatie hebt bepaald, kijk dan naar de functionaliteit die de raamdecoratie moet vervullen. Licht is de eerste aandachtstrekker zodra je een ruimte binnenstapt. Dit is dus ook de plek waar je gordijnen hangen. Het is daarom logisch dat je gordijnen kiest die de ruimte optimaal tot z’n recht laat komen en de pluspunten van je kamer accentueren.

Duo rolgordijnen in de woonkamer

Zo wil je in de woonkamer misschien met meer licht spelen, want een ruimte zonder licht wordt al snel als beklemmend ervaren. Het is dan verstandig om te kiezen voor een duorolgordijn. Zo zal er overdag altijd een lichtbron aanwezig zijn, maar wordt de privacy wel gewaarborgd. Tevens zijn duo rolgordijnen goedkoper dan dure houten jaloezieën.

Raamdecoratie in de slaapkamer

Het is belangrijk om te beseffen dat gordijnen de lichtinval in de ruimte reguleren.  Ben je op zoek naar een gordijn in de slaapkamer, dan kies je eerder voor plisségordijnen met verduisterende stof. Het voordeel is dat het verduisterd en zonwerend is.

De juiste stof kiezen

Vervolgens kom je misschien wel bij de leukste stap, namelijk het bepalen welke kleuren en materialen je raamdecoratie moet hebben. Zo kun je met kleur heel veel bereiken. In een kleine ruimte kun je voor een licht gordijn kiezen waardoor de ruimte optisch groter oogt. Als je voor een donker gordijn kiest, oogt de ruimte wat intiemer en kleiner. Wil je de breedte van de ruimte benadrukken? Kies dan voor raamdecoratie met horizontale strepen. Bij raamdecoratie met horizontale strepen benadruk je juist de hoogte van de ruimte.