De babykamer inrichten voor een nieuw wereldburgertje is ongetwijfeld een bron van vreugde voor de ouders. Maar voordat u begint, moet u wel goed bedenken hoe de kamer in de praktijk zal werken.

De eerste kamer van uw kind is een speciaal plekje. Trotse, toekomstige ouders brengen heel wat gelukkige uren door met dagdromen over behang met teddybeertjes, randen met waggelende eendjes en wiegen gehuld in sneeuwwit mousseline. Er zijn tegenwoordig zoveel meubels, stoffen, behang en decoratieve kleinigheden om uit te kiezen, dat het natuurlijke nest instinct naar hartenlust uitgeleefd kan worden.

Een goede planning is noodzakelijk om te komen tot een babykamer die veilig, praktisch en flexibel is. Er zit maar een jaar tussen een pasgeborene en een actieve, onderzoekende baby. In die eerste maanden is de ontwikkeling van uw kind het meest intensief. Een goede babykamer voorziet in veranderende behoeften en is veelzijdig genoeg om zich aan te passen aan elk nieuw stadium in het jonge leven.

De inrichting van een babykamer hoeft niet onrustbarend duur te zijn. Een basis inrichting van goede kwaliteit is een verstandige investering, maar veel accessoires voor de babykamer kunnen op een voordelige manier bij elkaar gezocht worden om uw budget optimaal te benutten.

Neem als u de keuze hebt niet als vanzelfsprekend de kleinste slaapkamer als babykamer. Met een grotere kamer die in de loop van de jaren aangepast kan worden, bespaart u uiteindelijk veel geld. De ideale plaats voor een babykamer is vlakbij uw slaapkamer, maar zover mogelijk verwijderd van de voornaamste woongedeelten. Kleine baby’s hebben niet zoveel last van lawaai, maar als ze wat ouder worden, hebben ze een rustige omgeving nodig om overdag te kunnen slapen. Met een babyfoon kunt u uw kind in de gaten houden vanuit een ander gedeelte van het huis.

Praktische overwegingen

  • Vloerbedekking is essentieel voor ieder interieur, en dit geldt zeker voor de babykamer. Al gauw brengt een kind veel tijd door op de vloer, waar het leert kruipen, van alles ontdekt en speelt, dus moet het oppervlak zowel zacht als slijtvast zijn. Effen vloerbedekking is een verstandige keuze, vooral veerkrachtige soorten zoals bouclé. Neem geen hoogpolig tapijt, dit is moeilijk schoon te houden. Vloerbedekking geeft een kamer warmte, geluidsisolatie en kleur, als ook comfort; met een neutrale kleur hebt u een ondergrond die de mogelijkheid tot veranderingen open laat.Houten vloeren zijn aantrekkelijk, warm en gemakkelijk te onderhouden, maar ze kunnen te gehorig blijken te zijn. Onafgewerkte houten delen zonder splinters kunnen geschilderd, gesjabloneerd, gebeitst, gevernist of met was bewerkt worden en doen het fantastisch met fleurige, wasbare katoenen kleedjes. Voor een speelkamer zijn kurktegels, schuim-vinyl of tapijttegels altijd geluiddempend en warm aan de voeten, en het is gemakkelijk schoon te houden.
  • Wanden hebben ook altijd veel te lijden in een kinderkamer. Zorg er dus altijd voor dat u iets kiest dat gemakkelijk te reinigen is en tegen een stootje kan. Vuile vingertjes kunnen gemakkelijk van zijdeglans vinyl-emulsieverf geveegd worden’ en veel behang voor kinderkamers is afwasbaar. En als u het echt goed wilt aanpakken, dan kiest u voor een lambrisering uit panelen met messing en groef rondom.
  • Gezondheid en comfort, een babykamer moet warm, goed geventileerd en gemakkelijk schoon te houden zijn. Sterk wisselende temperaturen, tocht door niet goed sluitende ramen of deuren en stof vormen een bedreiging voor de gezondheid. Als u centrale verwarming hebt, dan is het een goed idee om in de babykamer een aparte thermostatische radiatorknop te installeren om de temperatuur gelijkmatig op 18-21°C te houden. Een elektrische convectiekachel is ideaal voor snelle verwarming bij een nachtvoeding.
  • Ramen, houd ongewenst licht buiten door de gordijnen te voeren met verduisteringsstof of door middel van rolgordijnen van verduisteringsmateriaal. In een donkere kamer vallen kinderen gemakkelijker in slaap gedurende de lange zomeravonden en er hangt een rustige sfeer voor middagslaapjes. De gordijnen kunnen beter tot op de vensterbank vallen dan tot op de vloer, avontuurlijke peuters komen dan niet in de verleiding erin te klimmen of eraan te gaan hangen.
  • De verlichting in de babykamer moet flexibel zijn. Met een dimschakelaar kunt u het licht gedurende de dag aanpassen. De zachte gloed van een nachtlampje is voldoende voor de nachtvoeding en later kan het een kind dat bang is in het donker geruststellen (de meeste kinderen kennen zo’n periode). Zorg dat er voldoende aansluitpunten zijn, ook voor later.

Meubels voor de babykamer

Verreweg het belangrijkste meubelstuk in de babykamer is het ledikantje. Met een krap budget is een goed ledikant de verstandigste aankoop. Als u een tweedehands ledikantje koopt, is het toch van belang dat u iets extra’s uitgeeft voor een nieuwe matras.

Voor het prille begin is een reismand of-wieg of de bak van een kinderwagen het beste bedje voor de baby. Ze zijn draagbaar, dus kunt u de baby gemakkelijk verplaatsen om een oogje in het zeil te houden. Pasgeboren baby’s houden van de gezelligheid en veiligheid van een kleine, beschutte ruimte. Maar al gauw, meestal na drie maanden, heeft een baby behoefte aan een groter bedje en een vaste plaats.

Een plekje om de baby te verschonen is ook onmisbaar. Commodes zijn overal te koop, ook verrijdbare, maar ieder stevig, glad oppervlak op taillehoogte is geschikt. De bovenkant van een ladenkast is een goede aankleedtafel en in de laden kunt u mooi de lakentjes, luiers en babykleertjes kwijt. Hang een kapstokje binnen handbereik aan de
wand, hieraan kunt u een stoften luierzak hangen.

Het is de moeite waard een kleine wastafel in de buurt te hebben. Later zal deze heel handig blijken te zijn voor het tandenpoetsen, handenwassen en het afspoelen van verfbakjes.

Het is verleidelijk om miniatuurmeubeltjes te kiezen, maar die zijn al gauw onbruikbaar. Een gewone ladenkast is veelzijdiger en u kunt deze een nieuw uiterlijk geven met een ander verflaagje of met sjabloonmotieven op de laden. De eerste jaren is er niet veel behoefte aan hang-t ruimte, maar onderin een kleine kleerkast kunt u lager een extra rail bevestigen of u kunt uittrekbare mandjes of schappen maken.

Denk eraan dat een babykamer zowel voor uzelf als voor de baby is. U moet gemakkelijk kunnen zitten tijdens het voeden, het liefst op een lage stoel, waarin u uw voeten op de vloer kunt zetten en die steun biedt voor de rug. In een stoel met een brede zitting en zonder armleuningen hebt u bewegingsruimte.

Opberg ideetjes

Kinderen verzamelen bezittingen in een alarmerend tempo en als u de rommel niet de baas blijft, verspreidt de chaos zich al gauw door de rest van het huis. Zoek het juiste evenwicht tussen gesloten bergruimte waar losse spulletjes op het eind van de dag aan het oog onttrokken kunnen worden, en open schappen waar dierbaar speelgoed in het zicht blijft. Kinderen zien hun schatten en eigendommen graag om zich heen.

Aan te passen bergruimte wordt geboden door:

  • Rieten manden en mandjes voor toiletspulletjes, zacht speelgoed en babyboekjes.
  • Grenen kastjes of dekenkisten voor beddengoed, kleren of speelgoed.
  • Stevige kunststof stapeldozen voor het sorteren van spelletjes of speelgoed met veel aparte onderdelen, zoals puzzels, speelgoedtreinen of lego. Zo raken de stukken niet verloren.
  • Kapstokken of rails, op kinderhoogte, om kleren, mutsen en paraplu’s aan op te hangen.
  • Inbouwkasten met diepe, lage schappen waar de kinderen gemakkelijk bij kunnen.
  • Modulaire systemen, die in de loop van de jaren aangevuld kunnen worden.
  • Een schoenenzak, waarbij de aparte zakjes ook gebruikt kunnen worden voor klein zacht speelgoed.