Groen in je interieur, want groen is een levendige, kracht gevende kleur. Groen is de kleur van de natuur, het is een prachtige manier om een vleugje frisse lucht en natuurlijke harmonie in uw huis te brengen.

Groen in je interieur

Groen roept al de pracht en de vrijheid op van open velden, grazige weiden en het bladerdak van een woud. Het is een frisse, kracht gevende kleur en brengt de natuur bij u binnen, waar u het ook gebruikt in uw huis.

Groen heeft vele gedaanten, van het grijzige groen van rozemarijn tot de citrustinten van limoen, zodat het zowel een rustgevende als een levendige kleur kan zijn. De sleutel tot de verschillende karakters van groen zit in de samenstelling. Het is een secundaire kleur gevormd door geel en blauw te mengen die reikt van turquoise, aan de blauwe kant van de kleurencirkel, tot aan limoen, een intens geelgroen. Als geel zwaar de overhand heeft, kunnen we een kleur met levendigheid en warmte verwachten. Aan de blauwe kant zal het koeler, zelfs sereen zijn.

Voeg wit en zwart toe en het scala begint in de buurt te komen van het onafzienbare aantal keuzemogelijkheden dat de natuur zelf biedt. Grijsgroene tinten zijn rustig en geraffineerd, terwijl licht appelgroen de warmte en levendigheid vasthoudt van de intense originele kleur. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, moet vooraf bepaald worden welke sfeer u wilt bereiken; moet het vrolijk zijn, met helder groen, of rustgevend, met de zachte tinten? Welke keuze u ook maakt, u kunt er zeker van zijn dat groen, in elke vorm, weldadig is voor het oog het is tenslotte de neutrale kleur van de natuur.

Het zachte alternatief
Sterke blauwgroene en levendige geelgroene kleuren kunnen zachter worden door ze te mengen met wit. De resulterende tinten kunnen nagenoeg vrijelijk overal in uw inrichting gebruikt worden, zonder dat ze overheersen. Hoewel ze subtiel zijn, geven ze toch een bepaalde sfeer, vooral als ze royaal toegepast worden als achtergrond op wanden.

Net als bij pure groenen, is er bij zachte groentinten een aangenaam scala om uit te kiezen. Als u geelgroen verzacht met wit zal de gele component nog meer tot uiting komen en zal het een donkere kamer zonniger doen lijken. Blauwgroen, verzacht met wit, wordt teer en fris en is wellicht de meest rustgevende keuze.

Groen in je interieur 1

Aan beide einden van het spectrum zijn zachte groentinten veelzijdig genoeg voor elke kamer in uw huis. Combineer licht appelgroen of limoen met een rustieke, landelijke inrichting; de warmte van deze groentinten, zelfs op hun zachtst, zal aangenaam samengaan met de honingtinten van het hout. De koelte van licht turquoise daarentegen, is een rustgevende keuze voor een slaap- of badkamer. De helderheid van deze blauwige groentinten combineert goed met strakkere, moderne meubels.

Grijsgroenen
Voor subtiele en geraffineerde decoratieschema’s moet de intensiteit van diepe blauwgroene kleuren verzacht worden door ze te mengen met grijs in plaats van wit. Deze tinten zijn vooral geschikt voor wanden, ze geven een veelzijdige achtergrond, die geschikt is voor de meeste inrichtingsstijlen. In een woonkamer contrasteert licht grijsgroen op de wanden met traditionele meubels en geeft zo een verfijnde, elegante uitstraling. In een moderne omgeving kunnen zacht grijsgroene wanden krachtige of strakke meubels verzachten en een tegenwicht bieden aan moderne stoffen met sterke, complementaire kleuren zoals felroze, oranje en rood.

Voor een sereen en zacht kleurenschema zijn grijsgroen en crème perfecte partners. Gebruik ze in effen vlakken of zoek dessins in één thema; als u met zulke zachte kleuren werkt, is het heel goed mogelijk om verschillende dessins te combineren en toch een lichte, luchtige sfeer te behouden.

Diepe groenen
Diepe, heldere groentinten, zoals woud, klimop- en flessegroen zijn sterke, intense kleuren die het best tot hun recht komen in kamers die veel daglicht krijgen, waarin ze een dramatisch effect kunnen geven; in donkere kamers hebben donkergroene stoffen de kwalijke neiging om zwart te lijken. Plaats stoelen of banken die met diepgroene stof bekleed zijn op een zonnige plek of in het volle licht van een tafelarmatuur. U bereikt een fris, vrolijk effect door donkergroen met helderwit of zacht ivoor geschilderde plinten en kozijnen te combineren. Diep groen kan ook verzacht worden door het te combineren met natuurlijk lichtgekleurd hout.

Groen in je interieur 2

Groen heeft de reputatie dat het een frisse, landelijke kleur is, maar groen kan ook zeer geraffineerd zijn. Kijk jadegroen kan koel en verfijnd aandoen en is dus ideaal voor een chique stadswoning. Het kan ook goed worden gebruikt in badkamers in combinatie met blank hout of met contrasterende witte accessoires en misschien spiegelkastjes om zoveel mogelijk te profiteren van het licht.

Een dieper dennegroen is ideaal voor formele ruimtes, maar om licht en contrast te creëren dienen er rijkelijk, reflecterende oppervlakken in aangebracht te worden, zoals koperen kandelaars of een spiegel met een besneden en vergulde lijst. Dit diep dennegroen is ook ideaal als achtergrond voor een hele reeks contrasterende kleuren zoals fuchsiarood of lila, perzik, koraal of terracotta. Hetzelfde groen is ook goed te gebruiken als accentkleur; het ziet er fantastisch uit in combinatie met pastelkleuren zoals primulageel of roze.

Binnen en buiten
Groen is de kleur die het meest geassocieerd wordt met tuinen en landschappen; authentieke blad of mosgroene tinten hebben het effect dat ze de natuur in huis brengen. Dat is letterlijk waar; als u authentiek groen gebruikt in een serre of in een kamer met grote ramen die uitzicht bieden op een tuin, heeft dat het effect dat de twee gebieden visueel met elkaar verbonden worden. Dit effect kan nog versterkt worden door binnen veel bladerrijke of bloeiende potplanten neer te zetten. De planten zullen ook helpen om de diepe groenen in de kamer te intensiveren. Meubels gemaakt van natuurlijke materialen zoals rotan, riet en hout passen perfect bij deze levendige bladgroene tinten. Deze materialen zijn bovendien ook zeer geschikt voor tuinmeubels. De ideale vloer bij deze inrichting is geboend hout of vezelmatten.

Levendig groen
Scherp limoen en grasgroen zijn krachtig en uitbundig, een gedurfde maar lonende keuze voor wanden. Een frisse, dynamische uitstraling kan bereikt worden door deze pittige kleuren te combineren met sprankelend wit houtwerk en accessoires. Voor een dramatisch effect in de hal, garderobe, badkamer en keuken kunt u ze combineren met antiek gebeitst grenen of donker hout, dat de helderheid gedeeltelijk absorbeert. U kunt grote groene oppervlakken onderbreken met veel schilderijen en ornamenten. Door heldergroene wanden en stoffen te combineren met felgele accessoires bereikt u een stralend zomers effect.

Groen in je interieur 3

Levendig groen kan er ook sensationeel uitzien als accentkleur bij andere kleuren zoals blauw, paars en rood. Gebruik limoengroene accessoires zoals kussens en porselein om een oppepper te geven aan smaakvolle kleurenschema’s in aardkleuren, zoals roodbruin en oker, of meer roze schema’s, zoals koraal. Dat de allerscherpste groenen bijna fluorescent zijn, betekent dat een beetje ervan al veel effect kan hebben; een felgroene bies geeft direct pit aan een crème met groene bank.