Hoe uiteenlopend de groeivormen van de afzonderlijke daphne soorten ook zijn, een kenmerk geldt voor alle soorten: ze hebben een aromatisch zoete, verleidelijke geur.

De soort die het vroegste bloeit, is het rode peperboompje (Daphne mezereum). Al vanaf februari, nog voor de bladeren uitlopen, kunt u van de zoete geur van de roze bloemen genieten. Het ras ‘Ruby Glow’ heeft bijzonder grote, donkerroze bloemen. Daphne mezereum f. alba daarentegen heeft crèmewitte bloemen.

Na de bloei verschijnen er vanaf mei giftige rode bessen (bij D. mezereum f. alba lichtgele). Als u kleine kinderen hebt kunt u beter nog enkele jaren afzien van het rode peperboompje. Al enkele bessen kunnen dodelijk zijn en omdat de struiken slechts 1 m hoog worden, zijn ze ook voor kinderhanden gemakkelijk bereikbaar.

Daphne x burkwoodii daarentegen ontwikkelt na de bloei geen bessen en is nauwelijks giftig. De planten bloeien pas in april met roze bloemen, die in een later stadium verbleken. Een bekend en veelgevraagd ras is ‘Somerset’. Dit ras heeft lichtroze bloemen en talrijke lancetvormige bladeren, die in een milde winter aan de struik blijven.

Daphne cneorum valt op door de lage, kruipende groeiwijze. De planten vormen dichte, altijdgroene tapijten van maximaal 30 cm hoogte. In april en mei zijn ze bezaaid met kleine, geurende bloemen. Het leuke van deze soort is dat hij met een beetje geluk later vaak nog een keer in augustus of september bloeit.

Daphne Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   Afhankelijk van soort, Februari, Maart, April, Mei, Juni

  Bijzonderheden:

   Giftig, Geurend

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   1,25 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Daphne

  De standplaats van de Daphne

  Door de intense geur, de geringe hoogte en de compacte groeiwijze is daphne ideaal voor een solitair beplanting in de voortuin, bij het terras of in de rotstuin. Maar ook aan de rand van een groep struiken of bomen of in combinatie met andere in het voorjaar bloeiende heesters en bolbloemen, zijn daphne soorten een welkome verrijking in het totaalbeeld. Plant daphnes langs een veelvuldig gebruikt tuinpad, zodat u ook daar van de heerlijk geurende bloemen kunt genieten. Houd echter altijd rekening met het vergiftigingsgevaar dat van Daphne mezereum uitgaat. Alleen al het aanraken met blote handen kan huidirritaties, zwellingen of ontstekingen tot gevolg hebben. Met de kleine bloemen van Daphne cneorum kunt u geurende accenten in de rotstuin zetten. Deze planten gedijen ook zonder problemen op stapelmuurtjes.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  In het voorjaar kunt u takken voor de vaas snijden. Draag daarbij altijd handschoenen, omdat de giftige stoffen van de planten huidirritaties kunnen veroorzaken. Breng voor het warm wordt, een nieuwe laag mulch aan onder de ingewortelde struiken. Daphne soorten kunt u nu door stekken vermeerderen. Laat ze wortelen in potten met een mengsel van zand en turf. U kunt ook de bessen zaaien. Het zaad heeft vorst nodig om te kunnen kiemen. Plant daphne soorten in het najaar of in het vroege voorjaar, voordat de planten beginnen uit te lopen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop stevige, jonge container planten zonder bladeren en met compacte wortels. Koop nooit oudere planten. Deze wennen meestal slecht aan de nieuwe standplaats en wortelen slecht in. Plant daphne soorten op plaatsen waar ze veel licht krijgen, maar beschermd zijn tegen wind. Daphne x burkwoodii blijft niet bijzonder lang mooi. Verwijder en vervang de struiken zodra ze er kwijnend uitzien. Zon tot halfschaduw. Hoe vochtiger de grond is, des te meer zon de planten verdragen. Kalkhoudende, doorlatende grond is het beste. Daphne x burkwoodii heeft echter licht zure, humusrijke grond nodig. Bij heet en droog weer kunnen de planten last krijgen van spint. De mijten zuigen het sap uit de bladeren. Bij een ernstige aantasting zijn spinsels op de scheuten te herkennen. Voorkom een aantasting door de planten bij droog weer regelmatig te gieten.