Grootbloemige tuinkrokussen zijn bijzonder populair en ontbreken in vrijwel geen enkele tuin. Ze bloeien wat later dan de kleinere botanische soorten. Het betreft hier kruisingen, waarin vooral Crocus vernus een groot aandeel heeft. Er zijn echter ook andere soorten gebruikt.

De knollen zijn hazelnoot groot, min of meer bolvormig en hebben een bruine, vezelige schil. De bladeren verschijnen veelal pas na de bloei. Ze zijn grasachtig smal en het groene blad in het midden heeft een grijswitte streep in de lengterichting.

De bloemkelken zijn bijzonder groot, ze hebben een buikachtige vorm en bereiken een hoogte van 5-10 cm. De krokussen kunnen in intense kleuren bloeien. De verscheidenheid aan kleuren is groot, van wit en geel tot purper, lila en blauw. Daarnaast zijn er tweekleurige rassen. De planten bloeien in maart en april.

Talloze rassen worden door de handel aangeboden. Zeer aan te bevelen zijn bijvoorbeeld ‘Jeanne d’Arc’ (zuiverwit, zeer rijk bloeiend), ‘White Swan’ (wit met opvallende, goudgele meeldraden), ‘Peter Pan’ (ivoorkleurig), ‘Pickwick’ (wit met purperen streken, goed te forceren), ‘Striped Beauty’ (wit met violet gestreept), ‘Haarlem Gem’ (lila-blauw), ‘Early Perfection’ (donker violetblauw met donkere rand, goed te forceren), ‘Purpureus Grandiflorus’ (diep violetblauw, goed te forceren), ‘Queen of the Blues’ (zilverblauw met lichte rand), ‘Vanguard’ (zilverblauw, gemakkelijk verwilderend), ‘Eye-Catcher’ (buitenkant violetrood, binnen wit), ‘Remembrance’ (zilverachtig purper, goed te forceren), ‘Flower Record’ (purperrood met donkere keel, goed te forceren), ‘Large Yellow’ (geel), en ‘Harald’ (licht goudgeel, aan de buitenkant gedeeltelijk roodbruin).

Tuinkrokus Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:Maart, April
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats:Zon, Halfschaduw
  Grond:Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot:10 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam:CrocusDe standplaats van de Tuinkrokus

Tuinkrokussen kunt u het beste in grotere groepen planten, zodat u een optimaal kleureffect bereikt en de bloemen mooi uitkomen. Belangrijk voor de bloei in het volgende jaar is dat de bladeren in alle rust kunnen afsterven. In borders met vaste planten zorgen zij voor de eerste kleuren in het voorjaar. Na het uitbloeien worden de afstervende bladeren door de andere planten aan het gezicht onttrokken. Onder bladverliezende struiken en bomen krijgen ze voldoende licht en bescherming in de winter. In schalen geplant, brengen deze krokussen ook de eerste kleuren op vensterbanken, het balkon of het terras.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Regelmatig water geven. Na de bloei de bladeren laten afsterven. Plant de knollen 5-10 cm diep en 5-10 cm van elkaar. Voor een vervroegde bloei (forceren) de knollen op 2 cm onderlinge afstand in een platte schaal met een zandhoudend substraat planten. Dan water geven en bij ongeveer 5°C ten minste twee maanden op een donkere plaats zetten. Twee tot drie weken voor de gewenste bloeiperiode de schaal met de knollen in een lichte kamer zetten bij ongeveer 15°C. Breng de schaal na de bloei naar een plek waar de bladeren rustig kunnen afsterven. Daarna kunt u de knollen in de tuin planten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het najaar stevige, gezonde knollen. Postorderbedrijven bieden vaak een ruimere sortering aan dan tuincentra. Koop nooit zachte of beschimmelde knollen. Neem ook geen knollen die beschadigd zijn of reeds uitlopen. Als u krokussen in het gazon wilt laten verwilderen, maai dan pas als de krokus bladeren volledig zijn afgestorven. Voor de rotstuin hebben deze krokussen meestal te grote bloemen. Kies dan liever botanische soorten. Zon tot halfschaduw. Krokussen bloeien het mooist in de volle zon, maar ze gedijen ook onder houtige gewassen die nog geen bladeren hebben. Humusrijke, doorlatende grond. Verbeter zware kleigrond met zand. Ronde, ingevallen, bruine vlekken op de knollen en minuscule, zwarte spikkels zijn symptomen van droogrot. De bladeren van aangetaste planten worden voortijdig geel en ten slotte vallen de planten om. AlIe aangetaste planten vernietigen. Koop gezonde knollen.