Okra (Abelmoschus esculentus) is een tropische groente, die ook bij ons in toenemende mate aan populariteit wint. De planten worden eenjarig gekweekt.

In de volle grond kan okra alleen ter plaatse worden gezaaid in streken met een zacht klimaat, zoals in wijnbouwgebieden. Meestal is het beter de planten in huis op te kweken en onder folie of glas te planten. Onder goede condities bereiken de okra planten een hoogte van 2 m en hebben dan ondersteuning nodig. De bladeren zijn diepgroen, zeer groot en handlobbig gedeeld met drie tot zeven lobben. De bloemen verschijnen vanaf juli, zijn geel en zeer groot. In het midden bevindt zich een donkerrode vlek.

Er zijn weinig rassen verkrijgbaar. Het bekendst is ‘Sonnenliebe’ met groene vruchten. Minder bekend zijn ‘Feuerteufel’ met rode en ‘White Velvet’ met crème witte vruchten.

Okra Eigenschappen

Oogstperiode:

    Juli, Augustus, September

Bijzonderheden:

    Eetbare delen

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot:

    2 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Abelmoschus esculentus

 

Okra oogsten en bereiden

Reeds vier tot zes dagen na de bloei ontstaan de smalle, aan het uiteinde spits toelopende vruchten, die in onrijpe toestand geoogst moeten worden. De donzige peulen bevatten een aantal kamers met rondachtige zaadkorrels. De onrijpe zaden met de peulen kunnen worden gegeten. Rijpe, geroosterde en gemalen zaden dienen in veel tropische landen als vervanging voor koffiebonen. De vruchten bevatten nauwelijks vet en koolhydraten, maar wel veel andere voedingsstoffen en vitaminen. De milde, aromatische smaak doet aan jonge bonen denken.

Oogst okra’s om de twee tot drie dagen en laat de vruchten beslist niet langer worden dan 6-10 cm. Ze worden anders vezelig en hard en beslist niet lekker. U kunt de vruchten gewoon afbreken of met een scherp mes zo dicht mogelijk bij de inplant afsnijden. Voorkom zo mogelijk iedere druk op de vruchten. Deze plekken kunnen binnen enkele uren donker verkleuren. Bij een temperatuur van ongeveer 7°C en een hoge luchtvochtigheid zijn de vruchten, mits ze niet op elkaar liggen, twee tot zes dagen houdbaar. Grotere hoeveelheden die niet direct kunnen worden verwerkt, kunt u het beste invriezen.

Bij de bereiding van okra is het nuttig om te weten hoe ongewenste slijmvorming kan worden voorkomen: blancheer de vruchten in zout water met wat citroensap of azijn en laat ze daarna goed uitlekken in een vergiet. Hetzelfde effect bereikt u als u de vruchten enkele minuten in hete olie bakt. Daarna kunt u de stengel resten verwijderen en de vruchten geheel of in schijven gesneden, stoven of bakken. Bijzonder smakelijk is okra in combinatie met tomaten, uien en knoflook. U kunt okra’s ook vullen of aan salades toevoegen. Lekker is het de gehalveerde vruchten in meel- of bierbeslag te wentelen en dan in hete olie te bakken of te frituren.

Wetenswaardig: Het contact met okra planten en het oogsten van de vruchten kan bij personen met een gevoelige huid vervelende huidirritaties veroorzaken. Behoort u tot deze groep, draag dan handschoenen bij het aanraken van de planten.

Okraplanten die aan koel voorjaarsweer zijn blootgesteld, rotten gemakkelijk. Wacht daarom met het buiten planten tot de temperatuur niet onder de 20°C daalt.

Tip: In de kas kunt u leeg geoogste planten terugsnijden, bijmesten en water geven. Ze lopen nog een keer uit en krijgen weer vruchten.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai in april twee tot drie zaden per pot en zet deze op een vensterbank bij 21 °C. Na het kiemen in afzonderlijke potten verspenen en op een warme plaats verder kweken. Verwarm de grond op de bestemde plaats voor met behulp van mulchfolie. Niet vóór eind mei planten. Bescherm de jonge okra’s met folie tegen lage temperaturen. Geef de planten bij heet en droog weer water. Dek de grond om de drie tot vier weken af met rijpe compost. Oogst om de twee tot drie dagen, zodra de vruchten 6-10 cm lang zijn. Snij de vruchten bij de inplant van de stengels af.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad, bij voorkeur in een speciale verpakking die tegen voortijdig kiemen beschermt. Jonge okra planten behoren doorgaans niet tot het sortiment van de meeste tuincentra. Koop nooit oud zaad. Dit kiemt zeer slecht. Zaai okra vanaf april binnenshuis in potten. De jonge planten mogen pas eind mei bij temperaturen rond 20°C naar buiten. Okra bloemen zijn zeer decoratief en passen daarom ook in een beschut aangelegde border. Zon. Okra heeft veel warmte nodig. In een koele zomer kunt u deze groente beter in een kuip op een beschutte plaats kweken.Doorlatende, humusrijke grond, die geen leem bevat en ook geen overtollig water vast mag houden. Als okra onder folie of in een kas wordt geteeld, kunnen witte vliegen voor problemen zorgen. De insecten zuigen het sap uit de planten. Voorkom overbemesting met stikstof en zorg voor voldoende luchtvochtigheid. In de kas kunt u gele lijmplaatjes ophangen of sluipwespen uitzetten.