Oregano is vooral bekend uit de Italiaanse en Zuid franse keuken. De mediterrane soorten hebben het sterkste aroma, vooral die uit Griekenland. De soorten die in Zuid-Europa inheems zijn, moeten in ons klimaat ’s winters licht worden afgedekt. Alle leden van het plantengeslacht Origanum houden van warmte. Enkele soorten groeien op als licht verhoutende halfstruikjes. Andere oregano soorten behoren tot de vaste planten. Alle soorten hebben aromatische bladeren die heerlijk zijn voor het kruiden van pizza’s, soepen en eenpansgerechten.

De in West-Europa inheemse, beschermde soort, Origanum vulgare, wordt wilde marjolein genoemd. Ze is milder van smaak dan haar zuidelijke familie. De planten bloeien van juni tot september met dichte schijnkransen met witte, roze of purperen bloemen, die op de uiteinden van de scheuten verschijnen. In de bloeiperiode is het aroma het sterkst. Dit is dan ook de beste tijd om de takjes te oogsten en te drogen.

Veel soorten zijn zeer decoratief en passen uitstekend in een rotstuin of een zonnige border.

Oregano Eigenschappen

Oogstperiode:

  Juli, Augustus, September

Bijzonderheden:

  Eetbare delen, Bodembedekker, Droogbloem

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Doorlatend, Matig droog

Hoogte tot:

  50 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Origanum

 

Aromatische rassen

 • Wilde marjolein : Origanum vulgare, grijsgroene bladeren met een milde, aromatische smaak; roze bloemen; breidt zich snel uit; 30 cm.
 • Compactum: Ras van Origanum vulgare, grijsgroene, aromatische bladeren; roze bloemen; lage, compacte groeiwijze; 15-20 cm.
 • Erntedank: Ras van Origanum x hybridum; grijsgroene, aromatische bladeren; roze bloemen; snelgroeiend ras; 40 cm.
 • 0. vulgare ssp. viride: Origanum vulgare ssp. viride, grijsgroene bladeren; klassiek aroma; witte bloemen; ideaal bij het koken; 25 cm.
 • O. creticum: Origanum creticum, kleinbladige, altijdgroene halfheester met zeer aromatische bladeren; witte bloemen; 30 cm.
 • O. syriacum: Origanum syriacum; kleine bladeren met sterk peperachtig aroma; roze bloemen; opgaande groeiwijze; 30 cm.

Decoratieve rassen

 • O. x hybridum: Origanum x hybridum; zilvergrijze, licht hangende, aromatische bladeren; roze bloemen, drogen mogelijk; 20 cm.
 • Herrenhausen: Ras van Origanum laevigatum; donkergroene, aromatische bladeren; opvallende purperroze bloemen; 40-50 cm.
 • Aureum: Ras van Origanum vulgare, gouden bladeren met een mild aromatische smaak; roze bloemen; 30 cm.
 • O. dictamnus: Origanum dictamnus; zilverachtig behaarde bladeren; aromatisch en decoratief; grote, lichtviolette bloemen; 40 cm.

Tip:

Als de bladeren geel worden of gaan rotten, is de grond waarschijnlijk te nat. Graaf de plant uit en verwijder de rottende delen. Plant vervolgens het gezonde deel op een zonnige plaats met doorlatende grond. Verbeter zware grond met compost.

De meeste soorten oregano zijn uitstekende bodembedekkers en kunnen ook heel goed worden gebruikt als randbeplanting voor tuinpaden en terrassen. De planten woekeren echter sterk en kunnen andere planten verstikken. Snij ze daarom aan het einde van het seizoen fors terug.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
U kunt oregano planten zodra het risico van strenge nachtvorst is geweken. U kunt de hele zomer blaadjes oogsten om vers te gebruiken. Wilt u het kruid drogen, snij dan de takjes een handbreed boven de grond af. Bind enkele takjes bij elkaar en hang ze op een donkere en droge plaats. Laat de takjes heel en verkruimel de blaadjes als u ze nodig hebt.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte, goed vertakte planten. In tuincentra met een gespecialiseerde kruidenafdeling heeft u meestal keus genoeg. Koop nooit planten met zwakke, dunne scheuten of planten met verwelkte of vergeelde bladeren. Plant oregano ook in de moestuin. De planten zijn ideale partners voor peen en alle koolsoorten. Kort voor de bloei is oregano zeer aromatisch. De inheemse wilde marjolein smaakt het sterkst in volle bloei. Zon. Oregano heeft een beschutte plaats in de volle zon nodig. Doorlatende grond. In losse, goed doorlatende en kalkhoudende grond ontwikkelen de planten het beste aroma. De grond is bij voorkeur enigszins arm. Bij langdurige hitte en droogte kunnen de planten door spint worden aangetast. Symptomen zijn gespikkelde en vergelende bladeren en de kenmerkende spinsels op de scheuten. Spoel de plaag met water weg of bespuit de planten met een oplossing van water en zachte zeep.