Om te verhinderen dat er vocht of vuil in de keukenkastjes dringt of er zich achter er verzamelt, kunt u de voegen van het aanrechtblad afkitten.

Aanrechtblad afkitten

Bij het afdichten moet u er rekening mee houden dat het materiaal werkt, dus bij wisselingen in temperatuur en vochtigheid krimpt of uitzet. Vooral waar verschillende materialen, zoals een aanrechtblad van hout en keramische tegels aan elkaar grenzen, is dit goed merkbaar. De voegen moeten dus elastisch zijn, zodat ze bij beweging van het materiaal niet scheuren.

Voor het afdichten van voegen in keuken, badkamer of andere vochtige ruimten zijn daarom maar twee materialen geschikt: siliconen- en acrylkit. Siliconenkit wordt gebruikt op niet-poreuze ondergrond, zoals glas en tegels. Acrylkit is de eerste keus voor een andere ondergrond. Waar wel- en niet-poreuze ondergronden aan elkaar grenzen, wordt eerst met een zogenaamde primer gegrond.

Stappenplan

 • De voegen worden voor het opspuiten heel nauwkeurig afgeplakt. Alleen dan krijgt u een mooie voeg.
 • Voor u de patroon in het kitpistool zet, snijdt u eerst de afsluiting open. Niet helemaal onderaan, maar genoeg schroefdraad overlaten om de punt erop te kunnen draaien.
 • Het tipje van de punt moet ook worden afgesneden. Niet recht maar schuin: dan kunt u de punt gemakkelijker in de af te dichten voeg steken.
 • De patroon wordt nu in het kitpistool geplaatst. Daarvoor de handgreep van de pers helemaal naar achteren trekken. Nu kunt u de patroon erin zetten. U pompt net zo lang met de drukstang tot de punt met kit is gevuld.

Aanrechtblad afkitten

 • De kit wordt nu zo gelijkmatig mogelijk in de voegen geperst. Daarbij drukt u de handgreep van het kitpistool langzaam in en trekt tegelijkertijd de punt door de voeg.
 • Bij langere voegen zoals hier bij het aanrecht zal het niet lukken om de kit meteen gelijkmatig aan te brengen. De voegen moeten dus glad worden gemaakt en overtollige kit moet worden verwijderd.
 • Er is speciaal gereedschap voor het gladmaken, maar met een vinger gaat het net zo goed. Die doopt u eerst in een sopje, zodat de kit niet aan uw vinger blijft kleven.
 • Ten slotte de afplaktape verwijderen.

Aanrechtblad afkitten extra tips

 • Houd bij het werken met siliconen- of acrylkit altijd een paar doekjes bij de hand om overtollig materiaal snel en goed te kunnen afvegen. Als siliconen- of acrylkit is ingedroogd, is het moeilijk te verwijderen. Het beste is een speciale siliconenverwijderaar, die ook geschikt is voor acryl.
 • Als de patroon niet wordt opgebruikt, steek dan een lange spijker in de tuit om uitdrogen te vertragen.
 • Zorg bij het afdichten voor een goede ventilatie, omdat het materiaal schadelijke dampen afgeeft. Siliconenkit is er in vele kleuren en ook transparant. Acrylkit is er alleen in wit, bruin, grijs en zwart. Acrylkit kan wel in tegenstelling tot siliconenkit worden overgeschilderd.
 • Voor het voegen gebruikt men in de regel siliconen- of acrylkit uit een kitpatroon. Om de kit eruit te drukken hebt u een kitpistool nodig. Belangrijk is dat dit gemakkelijk te hanteren is en dat u de druk waarmee het afdichtmateriaal uit de tuit wordt geperst goed kunt doseren. In plaats van in patronen zijn er ook kitten in een soort spuitbus verkrijgbaar. Die zijn gemakkelijk en praktisch in het gebruik, maar nogal duur.