De eetbare knollen van koolrabi ontstaan boven de grond door een verdikking van de stengels. Ze zijn rond, ovaal of platrond. De bladeren kunnen ook worden gegeten. Zogenoemde witte koolrabi heeft witgroene knollen en groene bladeren. Paarse koolrabi heeft blauwviolette knollen en roodbruine bladstengels en -nerven. Kenmerkend voor de afzonderlijke rassen zijn de uiteenlopende tijden die de knollen voor hun ontwikkeling nodig hebben (55 tot 125 dagen vanaf de plant datum). Paarse rassen hebben de meeste tijd nodig.

Vanaf februari kunt u op de vensterbank zaaien. Eind april kunnen de eerste planten naar buiten. Tussen april en juli kunt u in de volle grond zaaien, in rijen op 25 cm afstand van elkaar en met 10 cm tussen de planten.

Wetenswaardig: Koolrabi heeft, in tegenstelling tot veel andere koolsoorten, niet bijzonder veel voedingsstoffen nodig. De matige behoefte aan voedingsstoffen maakt dat koolrabi goed in gemengde groenteteelten past. Zeer geschikte ‘buren’ zijn slasoorten, bieten, tomaten, uien en prei. Combineer koolrabi bij voorkeur niet met andere koolsoorten of met radijs en rammenas. Ze behoren tot de Kruisbloemenfamilie en lopen het risico door knolvoet te worden aangetast.

Koolrabi Eigenschappen

     
    Oogstperiode:Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
    Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
    Standplaats:Zon
    Grond:Voedselrijk, Doorlatend
    Hoogte tot:50 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam:Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes


Witte koolrabi rassen:

  • Cindy: Vroeg ras voor de teelt onder glas of folie; stevig gewas; malse knollen; oogst van april tot juni.
  • Eder: Voor de voorjaars-, zomer- en najaarsteelt in de volle grond; uniforme, malse knollen; oogst tussen mei en oktober.
  • Lahn: Ras voor de zomer- en najaarsteelt in de volle grond; uniforme, malse knollen; oogst tussen juni en september. 
  • Lanro: Vroeg ras voor de volle grond en de zomerteelt; grote knollen; traagschietend en scheurvast; oogst van juni tot september.
  • Primette: Vroeg en snelgroeiend ras voor de volle grond en onder glas; platronde knollen; oogst in april en mei.
  • Spree: Vroeg ras voor de teelt in de volle grond of onder folie; sterk gewas; oogst tussen mei en juli.
  • Superschmelz:Reusachtige, niet houtige knollen; zaaien in het voorjaar; lange ontwikkelingsperiode; oogst van augustus tot november.
  • Trero: Vroeg ras voor de teelt onder glas of folie; traagschietend; snelle groei; oogst in april en mei.

Paarse koolrabi rassen:

  • Azur Star: Zeer vroeg ras voor de teelt in de volle grond en onder glas; traagschietend; malse knollen; oogst tussen april en oktober.
  • Blaro: Vroeg ras voor de teelt in de volle grond en onder glas; ook najaarsteelt; oogst in april en mei of oktober en november.
  • Wener Blauwe: Vroeg tot middelvroeg ras voor de teelt in de volle grond; geschikt voor tweede teelt; oogst van augustus tot oktober.
  • Blauer Speek: Zeer grote knollen voor de zomer- en najaarsteelt; traagschietend; malse knollen; oogst van augustus tot november.

Tip: Jonge koolrabiplanten mogen niet te diep in de grond staan, zodat de knollen niet op de grond liggen. Dat kan tot rotting leiden.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai koolrabi vanaf februari op de vensterbank .Vanaf april is het mogelijk in de volle grond te zaaien. Jonge koolrabi kan eind april buiten worden geplant. Laat jonge koolrabi planten nooit uitdrogen, maar geef ook niet bovenmatig veel water. Bij een onregelmatige verzorging met water kunnen de knollen scheuren. Plant op leeg geoogste plaatsen in het bed nieuwe koolrabi, zodat u voortdurend kunt oogsten. De laatste jonge koolrabi kunt u begin augustus planten. Bij een teeltduur van acht tot tien weken vanaf de plantdatum kunt u in oktober de laatste koolrabi oogsten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop rassen die bij de beoogde plantdatum passen. Vroege rassen plant u in mei, zomer- en najaarsrassen in juni of juli. oop nooit langgerekte planten. Op de stam moet het begin van een knolletje zichtbaar zijn. Strooi bij het planten van jonge koolrabi wat algen-kalk in elk plantgat. Daarmee kunt u aantastingen door knolvoet voorkomen. Voor het planten geen groenbemesting met mosterd, bladrammenas of koolzaad toepassen. Volle zon. Koolrabi heeft veel licht nodig, maar verdraagt ook lichte halfschaduw van andere planten in de buurt. Voedselrijke grond, die ook kalkhoudend mag zijn. Geef koolplanten nooit verse stalmest. Planten die aangetast zijn door knolvoet kampen met verdikte wortels en verwelken. De ontwikkeling van de schimmels die deze ziekte veroorzaken, wordt bevorderd door te natte en zure grond. Strooi daarom wat algenkalk in de plantgaten.