Vloertegels leggen

Vloertegels leggen is handig in vertrekken waarvan de vloer gemakkelijk schoon te houden moet zijn, bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer. Kies altijd wel de juiste tegels voor de te leggen vloer. Voor de vloer gebruikt u dikkere tegels dan voor de wand. In de badkamer kunt u volstaan met tegels uit slijtgroep 3, in de hal of de woonkamer heeft u tegels uit slijtgroep 4 of 5 nodig. Maak voordat u met de klus begint de ondergrond schoon, vetvrij en vlak. Verwijder hobbels en vul gaten. Schuur kleine oneffenheden vlak. Maak de vloer daarna goed schoon met een ammoniakoplossing.

Stap 1
Aan de randen van de vloer komen geen hele maar op maat gesneden tegels te liggen. Deze tegels moeten wel breder dan een halve tegel zijn, omdat u anders geen mooie vlakverdeling krijgt. Kien dit even goed uit. Zet vanuit de plaats waar de eerste hele tegel komt te liggen, een haakse hoek uit. Hiervoor gebruikt u een slaglijnmolen, waarmee u het vlak markeert waarin de hele tegels komen te liggen. Zet het slagkoord uit, til het even op en laat het schieten, zodat er een poederafdruk achterblijft op de vloer.

Vloertegels leggen 1

Stap 2
Snijd de tegels voor de zijkanten op maat. Vloertegels zijn dik en daarom is het aan te raden de tegels te snijden met een tegelsnijder in plaats van een tegelsnijtang. U kunt een tegelsnijder huren bij de bouwmarkt.

Vloertegels leggen 2

Stap 3
Breng vanuit één van de hoekpunten een baan lijm aan tussen de lijnen. De baan heeft de breedte van twee tegels. Houd hierbij rekening met de voegbreedte. Gebruik een grove lijmkam met een vertanding van 8 tot 10 mm. Let erop dat u voorvloertegels geen kant-en-klare lijm kunt gebruiken.

Vloertegels leggen 3

Stap 4
Vul de eerste twee rijen op met tegels. Gebruik tussen twee tegels voegkruisjes, zodat de voegbreedte gelijk blijft. Zet de voegkruisjes rechtop tussen de tegels. Bij tegels van 10 x 10 cm neemt u een voegbreedte van 5 mm, bij tegels van 15 x 15 cm ongeveer 7 mm.

Vloertegels leggen 4

Stap 5
Leg de overige tegels. Controleer steeds of er voldoende lijm is gebruikt en of de tegels in één vlak liggen.

Vloertegels leggen 5

Gereedschappen

Materialen