Hulst (Ilex aquifolium) is door de glanzende, aan de rand gegolfde bladeren en takken vol stralend rode vruchten, het toonbeeld van een boom voor de kersttijd. Hulst kan tot 9 m hoog worden en behoudt het grootste deel van zijn leven de typerende kegelvorm, waarvan de top bij een volwassen boom afgerond is. Kleine, witte, geurende bloemen bloeien gedurende twee weken tussen mei en juli, afhankelijk van soort of ras. Daarna verschijnen er opvallende vrucht groepen van 0,5 cm grote, rode bessen op het hout van het afgelopen jaar.

  • Ilex aquifolium is er in talrijke rassen verkrijgbaar. Sommige hebben witgerande bladeren, bijvoorbeeld ‘Argentea Marginata’ of de niet erg winterharde ‘Silver Queen’. Andere hebben geelgroen gerande bladeren zoals ‘Aurea Marginata’, ‘Golden van Tol’ of ‘Madame Briot’.
  • Ilex crenata, de Japanse hulst, is eveneens altijdgroen. De planten worden slechts 2,5 m hoog en hebben kleine, ronde bladeren. Ook van deze hulst zijn veel rassen verkrijgbaar.
  • Ilex x meserveae, ook weleens blauwe hulst genoemd, is ontstaan uit kruisingen tussen een aantal donkere, blauwgroene soorten. Zeer aan te bevelen is vooral Blue Prince’, een mannelijke plant, die voor alle soorten en rassen hulst een uitstekende stuifmeeldonor is.
Hulst Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      Mei, Juni, Juli

    Bijzonderheden:

      Giftig, Altijd groen

    Standplaats:

      Halfschaduw

    Grond:

      Doorlatend, Humusrijk

    Hoogte tot:

      10 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Ilex aquifolium

    De standplaats van de Hulst

    Het dichte gebladerte dat de hulst van onder tot boven bedekt, maakt hem tot een ideale boom voor allerlei soorten tuinen. Hulsten zijn langzaamgroeiende, goede haagplanten. Door de dichte en compacte groeiwijze zijn ‘J.C. van Tol’, ‘Atlas’, ‘Blue Prince’ en ‘Blue Princess’ daarvoor in het bijzonder aan te bevelen. Als solitair geplante bomen of als grote struiken trekken hulsten door de symmetrische groeiwijze en de glanzende bladeren in de tuin de aandacht. De bladeren van de hulst vormen een mooie achtergrond voor de uiteenlopende vormen en kleuren van veel een- en meerjarige bloeiende planten, maar ook voor talrijke verschillende bol- en knolgewassen. Voor heide- en rotstuinen komt vooral de laagblijvende Japanse hulst (Ilex crenata) met al zijn rassen in aanmerking. Deze plant kan ook jarenlang in kuipen en bakken gedijen.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Plant jonge hulst in het voorjaar in goed voorbereide grond. Bedek de grond ieder jaar met een 5 cm dikke laag compost. Bespuit ingewortelde planten zonodig met een middel tegen mineervliegen en schildluizen. Geef de planten in perioden van droogte veel water. Controleer de hulst regelmatig op schildluizen en bestrijd deze als ze nog jong zijn. Als de vruchten rijp zijn en de stralende, dieprode kleur laten zien, snoeit u alle ongewenste en weerbarstige takken van de plant af. U kunt ze gebruiken om uw huis op te fleuren.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop hulst als container-plant. Neem alleen planten met talrijke, glanzende bladeren. De grond moet licht vochtig aanvoelen. Koop nooit planten met maar weinig en doffe bladeren. Dit kan duiden op een slecht wortelstelsel. Gewone hulst groeit weliswaar langzaam, maar kan uitstekend in vorm worden gesnoeid. Blijft aan het einde van de winter de grond lang bevroren, dan kan hulst verdrogen. Tracht voor enige schaduw te zorgen. Zon tot halfschaduw. Gewone ilex produceert in de zon meer vruchten en groeit compacter. Humusrijke, doorlatende grond. Ilex gedijt in vrijwel elke normale, enigszins losse en licht vochtige tuingrond. De larven van mineervliegen vreten gangen (mijnen) in de bladeren tot ze zich erin verpoppen. Verwijder alle aangetaste bladeren om verspreiding van de plaag tegen te gaan. Bij een aanhoudende aantasting kunt u spuiten met een pyrethrum houdend insecticide.