De Pioenroos is een vaste planten uit het geslacht Paeonia. Een aantal is voor de tuin geschikt. De rassen van de Paeonia Lactiflora Groep zijn ontstaan door kruisingen. Er werd al ruim duizend jaar geleden mee begonnen. Tegenwoordig zijn talloze rassen bekend. U kunt kiezen uit enkelvoudige, halfgevulde en gevulde bloemen in roze, donkerrode en witte tinten.

De nieuwe rassen zijn het resultaat van recentere kruisingen. Ze vallen op door de zeer grote bloemen in aparte kleuren. Een sprekend voorbeeld is de crèmekleurige ‘Chalice’. Buitengewoon mooie tinten zijn in het assortiment van de nieuwe roze- en rood-bloeiende rassen te vinden. Opvallend mooi is ook de gele ‘Claire de Lune’ met haar donkergele meeldraden.

Boerenpioenen (Paeonia officinalis) ontbraken vroeger in geen enkele tuin op het platteland. In de natuur (Italiaanse Alpen) groeit de botanische soort in kalkhoudende grond. Zorg ook in uw tuin voor voldoende kalk. Bent u een liefhebber van rode bloemen, dan maakt u een goede keuze met de bekende Paeonia officinalis ‘Rubra Plena’

Pioenrozen Eigenschappen

    Soort:

      Meerjarig

    Bloeiperiode:

      Mei, Juni, Juli

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem, Geurend

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Voedselrijk, Doorlatend

    Hoogte tot:

      1,5 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Paeonia

    De standplaats van de Pioenroos

    Pioenrozen zijn tijdens de bloei de sterren van iedere tuin. In een grote tuin kunt u pioenrozen groepsgewijs planten. De onderlinge afstand is 60-100 cm. In een kleine tuin komt een pioenroos als solitair beter uit. Tegen een gevel of een schutting geplant, biedt de plant een zeer fraaie aanblik. In een border speelt de pioenroos een voorname rol. Er zijn talrijke partner planten die haar schoonheid nog onderstrepen.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Om de knopvorming te bevorderen geeft u de planten regelmatig organische mest (compost, beendermeel) of stikstofarme kunstmest. Snij uitgebloeide bloemen af. Bloemen met lange stengels opbinden. Bij droogte royaal gieten. In de late zomer bijmesten (zoals in het voorjaar). Als u uw pioenrozen wilt vermeerderen, kunt u in september de wortelknollen met een scherp mes delen. Let erop dat ieder deel ten minste drie ogen heeft. Dek jonge planten af met dennentakken. Gebruik geen bladeren of ander materiaal dat een vrijwel luchtdichte laag kan vormen. Daaronder zouden schimmels kunnen ontstaan.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop pioenrozen in het vroege najaar. De verdikte wortelstokken moeten onbeschadigd zijn en herkenbare groeiknoppen hebben. Koop nooit een pioenroos waarvan de wortels beschimmeld, beschadigd of droog zijn. Zo min mogelijk verplanten. Zeker in de eerste drie tot vier jaar heeft dit een negatieve invloed op de ontwikkeling van de plant. Voor de vaas snijdt n de bloemen bij voorkeur als de knoppen de eerste kleur laten zien. Zon. Zowel de botanische soorten als de rassen hebben een zonnige plaats nodig. Voedselrijk. Pioenrozen gedijen niet met natte voeten, maar ook niet in dichtgeslibde grond. Botanische soorten geven de voorkeur aan kalkhoudende grond. (Botrytis paeoniae) kan de planten in een natte zomer aantasten. De ziekte begint meestal aan de voet van de stengels, die verwelken en bruin worden. Zieke delen direct verwijderen. Sterk aangetaste planten radicaal tot op de grond terugsnoeien.