Een tacker, nietpistool is een apparaat dat U-vormige hecht-nieten of rechte stiften (dunne nageltjes] uitstoot, ter bevestiging van diverse materialen. De lichte nietpistolen zijn alleen geschikt voor de bevestiging van stoffen, dunne plaatmaterialen, zachte isolatiematerialen enz. De zwaardere (ook wel ‘tackers’ genoemd) kunnen ook worden gebruikt om latten, spaanderplaat enz. aan te brengen.

Nietpistool

Nietapparaten zijn heel handig voor het vastzetten van vrijwel alle soorten bekleding aan zowel massief hout als plaatmateriaal (spaanplaat, multiplex, meubelplaat). Krachtige modellen werken ook op pleisterwerk en niet te hard metselwerk. Een nietapparaat is onmisbaar bij het stofferen van meubels en ideaal voor het bevestigen van hardboard en ondertapijt op vloeren, van asfaltvilt en van plafond-tegels.

De tacker (persluchtapparaat) werkt op een veermechanisme, bij de moderne uitvoeringen is de slagkracht naar behoefte regelbaar en deze zijn ook voorzien van een beveiliging tegen het onbedoeld uitschieten van een niet of stift. Zonder een dergelijke beveiliging kan de machine als een soort pistool werken, een in het wilde weg uitgeschoten nietje kan ernstige verwondingen veroorzaken. Tackers zijn bedoeld voor zwaar gebruik en zijn ideaal voor bevestiging van draadgaas en zwaar plaatmateriaal. Veel apparaten zijn zowel geschikt voor nieten als voor spijkers

Universele nietapparaten

Tacker, nietpistool

Een zwaar handnietpistool wordt in werking gesteld door het beet te pakken en de hendel in te knijpen. Het heeft vaak een venstertje waardoor u kunt zien hoe vol het magazijn is. Een zwaar elektrisch nietapparaat kan nieten aan met een breedte van 4-10 mm en een lengte tot 23 mm. U kunt het ook voor spijkers tot 23 mm gebruiken. Het apparaat is ideaal voor het bevestigen van schroten en voor zwaar plaatmateriaal als hardboard.

Een meerslags niet-/spijkerapparaat met elektronische afregeling is ideaal voor stoffeerderswerk en allerlei karweitjes thuis. U kunt het afstellen op enkele nieten of spijkers, maar ook op serie nieten of op twee nieten tegelijk.

Een niethamer gebruikt u ongeveer net zo als een gewone hamer. De snelheid waarmee hij niet, hangt alleen af van de snelheid van de gebruiker. De accuratesse is wat minder, maar voor snel werk waarbij het niet zo belangrijk is hoe het resultaat eruitziet, is het een prima instrument.

Praktische tips

  • Richt nooit een nietapparaat op iemand. Moderne apparaten hebben een beveiliging waardoor ze niet werken tenzij ze tegen iets aan gedrukt worden, maar neem geen risico, vooral niet bij een ouder apparaat.
  • Koop altijd een nietapparaat dat met standaardnieten of-spijkers werkt, en ga na of die in uw omgeving verkrijgbaar zijn.