De ‘Tayberry’ (Rubus fruticosus x idaeus”) is ontstaan uit een kruising tussen framboos (Rubus idaeus) en braam (Rubus fruticosus). De planten hebben 3-4 m lange scheuten met doornen en zijn dunner en soepeler dan die van bramen.

De grond moet doorlatend en gelijkmatig vochtig zijn, maar er mag geen water rond de wortels blijven staan. ‘Tayberry’ heeft slechts weinig mest nodig, de grond regelmatig met compost bedekken is voldoende. De scheuten groeien dicht bij de grond direct uit de stam en niet uit worteluitlopers zoals bij frambozen.

De vruchten verschijnen op de tweejarige scheuten. Ze zijn langwerpig en wijn tot zwartrood. Ze lijken meer op frambozen dan op bramen, maar zijn met een lengte van 4 cm aanmerkelijk groter. In tegenstelling tot frambozen, blijven de kegels bij het oogsten in de vruchten.

‘Tayberry’ is minder winterhard dan bramen. Maar ook zonder bescherming overleven de planten temperaturen tot -18°C. Wordt het ’s winters nog kouder, dan moet u de scheuten met takken of mulch beschermen.

Tayberry Eigenschappen

  Bloeiperiode:Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   4 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Rubus fruticosus x idaeus

   

  De Tayberry aan een klimhulp kweken

  Om te voorkomen dat de scheuten onoverzichtelijk door elkaar groeien en de vruchten op de grond komen te liggen en gaan rotten, moet u voor ‘Tayberry’ net als bij bramen een klimhulp plaatsen. Het verdient aanbeveling om deze ondersteuning vóór het planten op te zetten.

  Voor de klimhulp hebt u stevige, ongeveer 2,5 m lange steunpalen nodig. Sla deze circa 60 cm diep en schuin naar buiten wijzend in de grond, op 2,5 m afstand van elkaar. In het midden tussen twee palen plant u later een ‘Tayberry’.

  Voor de onderlinge samenhang tussen de palen hebt u verzinkt of met kunststof bekleed ijzerdraad nodig. Het verdient aanbeveling om drie tot vier draden tussen de palen te spannen. Tot slot moet u de beide buitenste palen een stevig houvast geven door ijzerdraad zijdelings in de grond te verankeren.

  Sla daarvoor de ankers naast de palen in de grond. Verbind vervolgens de ankers en de palen met ijzerdraad en trek deze zo strak dat de hele constructie licht onder druk staat. Nu kunt u ‘Tayberry’ planten.

  In het tweede jaar zullen de korte zij scheuten van de planten bloeien en vruchten dragen. Tegelijkertijd ontwikkelen zich jonge scheuten die het volgende jaar vruchten dragen. Maak onderscheid tussen deze scheuten en laat de jongste ervan voorlopig op de grond liggen of leid ze langs de onderste draad.

  Laat per plant slechts zes tot acht stevige scheuten staan en verwijder de overige. Verwijder vanaf juli ook nog de ‘dieven’ aan de jonge scheuten en u zult een jaar later met een rijke oogst worden beloond.

  Tip:

  De rijpe vruchten zijn een lekkernij voor alle vogels. Bescherm de planten daarom met speciale vogelnetten. De juiste tijd daarvoor is in de regel de maand juni, kort voor de vruchten rijp zijn.

  Als de vruchten op oudere planten onder de maat blijven, dekt u de grond af met mulch. Snoei de planten terug, op enkele sterke jonge scheuten na.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Gunstige plant tijd voor streken met koude winters. Van ingewortelde planten verwijdert u de leeg geoogste scheuten 10 cm boven de grond. Jonge scheuten opbinden. De grond regelmatig met compost bedekken. Wilde scheuten (‘dieven’) moet u op een of twee ogen inkorten. Oogst zodra de vruchtstengels gemakkelijk van de plant loslaten. Gunstige plant tijd voor streken met zachte winters. In een koude winter jonge scheuten beschermen door ze van de klimhulp los te maken, op de grond te leggen en licht af te dekken.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voor- of najaar krachtige planten met kluit en met ten minste drie scheuten. Koop nooit planten zonder kluit of planten met verkleurde of gevlekte bladeren. Laat ook planten met droge of broze wortels staan. Wilt u de plant vermeerderen, dan kunt u in het najaar een of meer toppen afleggen. Na de beworteling in het voorjaar afsnijden en apart planten. Plant er geen frambozen bij, deze kunnen ziekten overbrengen. Zon. ‘Tayberry’ gedijt het best bij zonnig weer. Het is nodig de planten tegen sterke wind te beschermen. Losse grond. Dek de wortelzone regelmatig af met compost, zodat het water in de grond langer wordt vastgehouden. Tayberry’ kan door een schimmelziekte worden aangetast. De scheuten hebben dan violetrode vlekken, de bladeren en vruchten groeien slecht. Verminder het gevaar van besmetting door de jonge scheuten op tijd op te binden. Zieke scheuten afsnijden.