Herfstappels krijgen het kenmerkende aroma pas enkele weken na de oogst. Als u ze op de juiste wijze bewaart, zijn ze tot Kerstmis houdbaar.

Belangrijk is het juiste oogst tijdstip. Blijven de appels te lang aan de boom, dan is de houdbaarheid beperkt. Appels die u wilt bewaren, moeten in het stadium van ‘plukrijpheid’ worden geoogst. Dit kunt u testen door een vrucht voorzichtig op te lichten en met de duim of wijsvinger tegen de inplant van de stengel aan het hout te drukken. Laat de stengel gemakkelijk los en blijft deze aan de appel, dan is deze ‘plukrijp’. Oogst behoedzaam, want beschadigingen en beurse plekken bieden ziekten de kans om de vruchten aan te tasten.

Bewaar de appels naast elkaar in kisten met een zachte bekleding en bij een temperatuur van 3-6°C. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te laag is. Onder deze optimale omstandigheden zijn de vruchten ten minste tot Kerstmis houdbaar.

Herfstappel Eigenschappen

     
    Bloeiperiode:April, Mei
    Bijzonderheden:Eetbare delen
    Standplaats:Zon
    Grond:Voedselrijk, Doorlatend
    Hoogte tot:8 m
    Latijns/wetenschappelijke naam:Malus


Enkele rassen en hun bijzonderheden:

  • Golden Pearmain: Oogst half tot eind september, middelgroot, roodachtig geel; kruidig zoet iets zuur; gemiddelde opbrengst.
  • Mclntosh: Oogst half tot eind september, middelgroot, groenachtig rood; sappig, zoet-aromatisch; hoge opbrengst.
  • Cox’s Orange Pippin: Oogst half tot eind september, klein, oranjerood; zoet, zeer aromatisch; lage tot gemiddelde opbrengst.
  • Gala: Oogst half tot eind september, middelgroot, oranjegeel; sappig, zoet-aromatisch; constant hoge opbrengst.
  • Ingrid Made: Oogst half tot eind september, middelgroot, donkerrood; sappig, zoet iets zuur; wisselende opbrengst.
  • Holstein: Oogst eind september tot begin oktober, middelgroot, oranjegeel; sappig, zacht-zuur, aromatisch; gemiddelde opbrengst.
  • Laxton’s Superb: Oogst eind september tot begin oktober, middelgroot, groen met rode blos; sappig, zoetzuur; goede opbrengst.
  • Elstar: Oogst eind september tot begin oktober, middelgroot, geel met rode blos; sappig, zoetzuur; gemiddelde opbrengst.
  • Jonagold: Oogst eind september tot half oktober, groot, geel met rood; zoet met iets zuur, aromatisch; hoge opbrengst.
  • Jonathan: Oogst eind september tot half oktober, middelgroot, karmijnrood; zoetzuur, aromatisch; gemiddelde opbrengst.
  • Golden Delicious: Oogst begin tot eind oktober, groot, groengeel; stevig vruchtvlees; zoet, constant hoge opbrengst.

Wetenswaardig:

Herfstappels kunt u tot Kerstmis bewaren. U kunt ze weliswaar ook vers van de boom eten, maar ze smaken na een bewaarperiode van enkele weken milder en aromatischer. De narijping beïnvloedt het aroma positief. Er is dan sprake van consumptie rijpheid, dit in tegenstelling tot oogstrijpheid.

Herfstappels moet u apart van winterappels bewaren. De bij het narijpen ontstane gassen verkorten de houdbaarheid van de winterappels. Let dus goed op.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige tijd om te planten. Dek de wortelzone af met stro of compost. Oudere bomen jaarlijks mest geven. Lijmringen verwijderen. Alternatieve plant tijd.Vroege rassen moeten enkele keren worden geplukt. Vanaf oktober lijmringen tegen vorstspanners plaatsen. De stam beschermen met witte boom verf. leder jaar in februari moeten de bomen worden gesnoeid. Kort de scheuten altijd boven een naar buiten wijzend oog in. Op deze wijze kan er altijd licht in de kroon vallen en kunnen de vruchten zich optimaal ontwikkelen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop twee- of driejarige spilbomen bij een gerenommeerde boomkwekerij. Laat daar voor het planten de eerste snoeibeurt uitvoeren. Koop nooit jonge bomen met slecht ontwikkelde, beschadigde wortels of met zwakke scheuten. Een nieuwe herfstappel uit Canada is ‘Summer red’. Door de trage groei is het ras ideaal voor de teelt in containers. Herfstappels rijpen evenals zomerappels niet tegelijk en moeten enkele keren worden geplukt. Zon. De appels rijpen het gelijkmatigst als de boom ten minste zes uur zon per dag krijgt. Doorlatende grond. Zet de boom in vruchtbare kleigrond. Dan krijgt u een hogere opbrengst appels. Bemest regelmatig. De groene rupsen van ap-pelbladrollers vreten aan de bladknoppen en de bladeren. Ze spinnen ook veelal de bladeren vast aan de vruchten. Later verschijnen de kenmerkende vraatsporen op de vruchten. Natuurlijke vijanden zijn: vogels en sluipwespen.