Fragaria vesca is een in Nederland en België inheemse wilde bosaardbei. Er bestaan rassen met en zonder uitlopers. De tere, witte bloemen verschijnen onafgebroken van mei tot oktober.
Tussen juni en het begin van de vorstperiode kunt u doorlopend de kleine, aromatische vruchten oogsten. Deze bevatten veel vitamine C en zijn zeer arm aan calorieën. De zoete smaak wordt uitsluitend door vrucht suikers veroorzaakt, reden waarom ook diabetici van aardbeien kunnen genieten. In de handel is een aantal rassen verkrijgbaar. ‘Improved Rugen’ heeft kleine, spitsbolvormige vruchten en geen uitlopers. In halfrijpe toestand zijn de toppen van de vruchten nog geelgroen, volledig rijp glanzen de vruchten donkerrood en zijn ze zeer aromatisch. De vruchten van ‘Sweetheart’ zijn minder spits en in rijpe toestand dieprood en suikerzoet. Naar verhouding zeer grote vruchten heeft ‘Rimona Hummi’. Ze lijken weliswaar sterk op tuinaardbeien, maar ze hebben het kenmerkende aroma van bosaardbeien. De planten vormen uitlopers.
Eigenschappen
Bloeiperiode:
Bijzonderheden:
Standplaats:
Grond:
Hoogte tot:
Latijns/wetenschappelijke naam:
|
Bosaardbeien in de siertuin
Bosaardbeien die uitlopers vormen zijn goede bodembedekkers onder houtige gewassen. Aardbeien zonder uitlopers zijn ook geschikt voor de siertuin. Omlijstingen door bosaardbeien moeten nauwkeurig worden geplant. Markeer de rijen. Maak op regelmatige afstanden gaten en zet de aardbeien met de wortels verticaal in de grond.
In de kruidentuin ziet een groen met rode omlijsting door aardbeien er prachtig uit bij blauw-bloeiende kruiden als Hyssop (Hyssopus officinalis), eenjarige Bernagie (Borago officinalis), violetblauwe Salie (Salvia officinalis) en Lavendel (Lavandula angustifolia).
In een border harmoniëren bosaardbeien uitstekend met lage tot middelhoge, wit-, blauw- of violetbloeiende Klokjesbloemen (Campanula carpatica, Campanula glomerata) of blauwe Kaukasische vergeet-mij-nietjes (Brunnera macrophylla). Bijzonder mooi is ook een combinatie van bosaardbeien en Scheefbloemen (Iberis amara).
Een opvallend en stralend effect geven de aardbeien met rode karthuizer Anjers (Dianthus carthusianorum) of geelbloeiend Vlas (Linum flavum).
Ook in schalen, potten en kuipen gedijen bosaardbeien goed. Zorg dan echter wel voor een deugdelijke drainage op de bodem, zodat er bij regen geen overtollig water kan blijven staan. Anderzijds mag de grond ook nooit volledig uitdrogen.
Tip:
De vruchten kunnen drie tot vier weken vroeger worden geoogst als u in april een tunnel van folie over de planten plaatst.Vergeet dan niet de bosaardbeien op zonnige dagen te luchten. Bij aanhoudende droogte moet u grondig gieten.
Bosaardbeien dragen vanaf het eerste tot ongeveer het derde jaar veel vruchten. Daarna neemt de productie af. Verjong de planten met uitlopers daarom op tijd. Bevestig deze in potten met aarde en laat ze wortelen. Na vier tot zes weken van de moederplanten lossnijden.
Onderhoud het jaar rond
Voorjaar | Zomer | Najaar |
In het vroege voorjaar kunnen bosaardbeien ook binnenshuis worden gezaaid. Het zaad licht afdekken met aarde, op een lichte plaats bij 15-20°C neerzetten en vochtig houden. De jonge planten vanaf april planten (afstand 20-25 cm). | Bij droogte water geven, maar niet op de bladeren. De grond tussen de planten bedekken met stro. Doorlopend oogsten. | Snij na de laatste oogst in oktober alle oudere bladeren af. Dit maakt de planten sterker en vermindert het risico van aantastingen door ziekten en plagen. Verdeel compost rond de planten. |
Tips bij het kopen | Tips van de prof | Licht en grond | Problemen |
Koop in het voorjaar goed bewortelde, frisgroene, jonge planten. Mocht er in het tuincentrum geen voorraad aanwezig zijn, dan zal men ze graag voor u bestellen. Koop nooit jonge planten met gele of bruine bladeren. | Snij na de oogst alle oudere bladeren aan de basis af. Plant bosaardbeien niet in de directe nabijheid van tuinaardbeien. Bij een bevruchting door bosaardbeien krijgen tuinaardbeien veelal kleinere vruchten. | Zon of halfschaduw. Bosaardbeien ontwikkelen in de volle zon de beste vruchten, maar ze gedijen ook in de halfschaduw. Doorlatende, humusrijke grond. Zware grond kunt u met compost en zand verbeteren. | Grauwe schimmel (Botrytis) kan de vruchten met een muisgrijze schimmelpels bedekken. Aanhoudend vochtig weer en zware grond bevorderen een aantasting. Vernietig aangetaste vruchten. Verbeter zware grond met zand en compost. Zorg voor een zonnige standplaats en voldoende afstand tussen de planten. |