Alle Framboos rassen kunnen in drie hoofdgroepen worden ingedeeld: rode eenmaaldragende, rode tweemaaldragende of doordragende rassen en de gele rassen voor de liefhebber.

De vroege rassen van eenmaaldragende frambozen kunt u al in juni oogsten, later opgevolgd door de middelvroege en de late rassen. Tot de tweemaaldragende frambozen behoren twee groepen, die twee keer per jaar, meestal in juni/juli en later nog een keer vanaf september geoogst kunnen worden. Verder zijn er nog zogenaamde doordragende rassen, waarvan u van de zomer tot het najaar vruchten kunt oogsten. Alle moderne framboos rassen zijn zelfbestuivend.

Framboos Eigenschappen

     
    Bloeiperiode:Afhankelijk van soort, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
    Bijzonderheden:Eetbare delen
    Standplaats:Zon, Halfschaduw
    Grond:Humusrijk, Lichtzuur
    Hoogte tot:3 m
    Latijns/wetenschappelijke naam:Rubus idaeus


Enkele Framboos rassen

  • Himbo QueenLaat ras van topkwaliteit; grote, zeer zoete vruchten; bijzonder rijke oogst; maakt relatief weinig worteluitlopers.
  • Jochems RoemBeproefd ras; oogst vanaf begin augustus; grote, helderrode vruchten; rijkdragend.
  • Mailing Promise: Veel gekweekt, sterk ras; ongevoelig voor virusziekten; oogst vanaf juli; rijkdragend.
  • Rubaca: Laat, minder bekend ras; resistent tegen stengelziekten en wortelrat; vruchten kegelvormig, zoet en houdbaar.
  • Schönemann: Laat, bekend ras; oogst vanaf half juli; grote zoete vruchten; rijkdragend; veel worteluitlopers; sterke plant.
  • Autumn Bliss: Doordragend ras; oogst van augustus tot oktober; zeer grote, stevige vruchten; hoogte: 1-1,5 m; goede ziekteresistentie.
  • Rode Radboud: Doordragend ras; oogst vanaf begin augustus; vruchten donkerrood, vrij groot en langwerpig.
  • Rouge Favorite: Tweemaaldragend; eerste oogst half juni/half juli, tweede oogstvanaf september; zeer grote vruchten; hoogte: 1,2-1,5 m.
  • ZefaHerbsternte: Tweemaaldragend, beproefd ras; eerste oogstin juni/juli; hoofdoogst in september; hoogte: tot 1 m.
  • Golden Queen: Oranjegele, middelgrote vruchten, rondachtig en zeer zoet; oogst vanaf juni; hoogte: ongeveer 1,2 m.
  • Goldtraube: Oranjegele vruchten, rond en bijzonder zoet; oogst in juli; hoogte: tot 1,5 m.
  • Yellow Superlative: Zeer grote gele vruchten; bijzonder zoet en sappig; oogst vanaf augustus; hoogte: tot 1,8 m.

Tip

Vogels nemen helaas graag en onuitgenodigd deel aan de oogst van frambozen. U kunt de vruchten beschermen met lichte, fijnmazige netten. Die moeten helemaal tot de grond komen, zodat de vogels er niet in verstrikt kunnen raken.

Bemest uw frambozen in het voorjaar met een organische volledige meststof en met compost, waaraan u wat houtas toevoegt. Zo voorkomt u magnesiumgebrek. Vanaf juli niet meer bijmesten. In het najaar de grond met compost bedekken.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant jonge frambozen. Ze dragen pas in het volgende jaar. Afgedragen takken weghalen en de jonge opbinden. Onkruid wieden; schoffelen kan de ondiepe wortels beschadigen. Houd de grond met mulch vochtig. Oogst de vruchten van de planten van vorig jaar. De takken van eenmaaldragende rassen na de oogst dicht boven de grond afsnijden. Bedek de grond met een laag van 20-25 cm grove compost, bladeren of humus. De afgedragen takken van tweemaal dragende rassen na de oogst terugsnoeien.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop jonge planten met krachtige scheuten. Planten in containers kunnen op elk gewenst tijdstip worden geplant; bij planten zonder wortelkluit is dit beperkt tot het voor- of najaar. Koop nooit planten met dunne of gevlekte takken. Was frambozen kort en alleen wanneer ze direct worden gegeten. Gewassen vruchten verliezen het aroma snel. Bewaar frambozen in de vriezer. Vries de vruchten op een bakblik uitgespreid in en doe ze in bakjes of zakjes als ze bevroren zijn. Veel zon. Frambozen houden van licht en warmte. De beste standplaats is op het oosten of westen, beschermd tegen de felle middagzon. Voedselrijke grond, die daarnaast ook vochtig en licht zuur moet zijn. Stengelziekten worden door verschillende schimmels veroorzaakt en zijn gevreesde vijanden van frambozen. Jonge scheuten krijgen bruinviolette vlekken en sterven af. Bij oudere planten zijn de vlekken zilverachtig of zwart. Aangetaste takken afsnijden en verbranden.