Alle braamstruiken dragen zeer donkere, min of meer ronde vruchten, die eerst groen zijn, daarna rood en ten slotte glanzend zwart worden. Naast de rijke oogst, die alle bekende rassen opleveren, hebben de struiken ook een sierwaarde. De aardige, kleine bloemen zijn vanaf juni te zien.

Recht opgroeiende bramen zijn in de regel beter tegen de winter bestand dan rankende. Rankende rassen hebben veelal zeer lange scheuten, die tot zes meter lang kunnen worden. De vruchten zijn bijzonder zoet en hebben in de meeste gevallen niet zo veel zaden als de vruchten van de recht opgroeiende rassen.

In het eerste jaar mag u nog geen vruchten verwachten. De jonge braamstruiken ontwikkelen dan zijscheuten. In het volgende jaar zullen deze scheuten overvloedig bloeien en vruchten dragen.

Braam Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Juni, Juli, Augustus, September

Bijzonderheden:

    Eetbare delen

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot:

    3 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Rubus fruticosus

 

Enkele vroeg oogstende soorten:

  • Chester Thornless: Snelgroeiend, rankend ras; zeer grote, kegelvormige vruchten vanaf begin augustus; zeer winterhard.
  • Emterekord: Sterkgroeiend ras zonder doornen; zeer smakelijke vruchten vanaf juli; twee oogsten per jaar; winterhard.
  • Oregon EvergreenZeer sterk ras zonder doornen; aromatische vruchten vanaf eind juli; zeer winterhard.
  • Himalaya: Beproefd ras met doornen; aromatische, sappige vruchten vanaf juli; ook bekend als ‘Black Diamond’.
  • Thornless Evergreen: Beproefd, sterk groeiend ras zonder doornen; geurende bloemen; ronde, zoete vruchten vanaf juli.
  • Loganberry: Kruising met framboos; zwartrode vruchten vanaf eind juli; heeft vorstbescherming nodig.

Enkele laat oogstende soorten:

  • Black Satin: Rijkdragend ras zonder doornen; zeer sappige vruchten vanaf half augustus.
  • Huil Thornless: Sterkgroeiend, beproefd ras zonder doornen; grote, aromatische vruchten vanaf augustus; zeer winterhard.
  • Jumbo: Vrij nieuw, zeer sterk ras zonder doornen; zeer grote, aromatische vruchten vanaf half augustus.
  • Schwarze Perle: Geen doornen; mooie, donkergroene bladeren; zeer grote, zoete vruchten vanaf augustus; rijkdragend.
  • Tayberry: Kruising van braam en framboos; donkerrode, zeer grote vruchten vanaf augustus.
  • Thornfree: Rechtopgroeiend; in het eerste jaar rankend ras zonder doornen; aromatische vruchten vanaf augustus.

Tip

De ranken van braamstruiken moeten met behulp van ijzerdraad worden opgebonden. Plaats aan weerszijden achter de plant twee palen in de grond. Span twee of drie ijzerdraden tussen de palen en bind de scheuten van de braamstruik met band aan de ijzerdraden vast.

Bind nieuwe takken aan de ene kant vast; de oudere aan de andere kant. Dit vergemakkelijkt het snoeien.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant uw bramen in april/mei in de tuin. Jonge planten zijn niet bestand tegen kou. Mest de planten na de eerste bloei bij met een aftreksel van kruiden, bijvoorbeeld brandnetels. Snoei na de oogst de afgedragen takken weg. In gebieden met strenge winters verdient het aanbeveling om jonge scheuten voorzichtig van de steun los te maken en naast de plant in een ondiepe kuil in te graven.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar planten met ten minste drie sterke scheuten. Kies een sterk ras. Koop nooit uitgedroogde planten of planten met bladvlekken of verkleurde bladeren. Die planten maken een slechte start in uw tuin. Als de braamstruik te vol is geworden, moet hij worden uitgedund, zodat de vruchten voldoende zon krijgen. Een saaie schutting wordt aantrekkelijker als u er een rij braamstruiken voor plant. En u kunt er nog van oogsten ook. Zon. Bramen gedijen het beste in de volle zon. Verder moeten ze tegen de wind worden beschermd. Voedselrijke, doorlatende grond. Verrijk de grond bij het planten met compost of humus. Dan groeit de braam het beste. Een gevaarlijke schimmelziekte (anthracnose of vlekkenziekte) herkent u aan donkere vlekken met grijze middelpunten op de bladeren. Andere schimmels veroorzaken de volledige uitdroging van de plant. Snij zieke delen tot in het gezonde hout af.