Munt (Mentha) behoord tot een plantengeslacht met een aantal geurende vaste planten met roze of violette bloemen. De bladeren kunnen in de keuken worden gebruikt. De meeste soorten woekeren sterk.

Iedere soort heeft een typerend aroma. De meeste bevatten ook menthol, een stof die bij verkoudheid verlichting brengt. Pepermunt smaakt het intensiefst en kan evenals de overige soorten, door worteluitlopers worden vermeerderd. Van de gedroogde bladeren kunt u thee trekken, maar ze smaken ook heerlijk in sauzen en salades.

Munt kan in de kruidentuin worden gekweekt. U moet de planten dan wel door diepliggende begrenzingen of door delen in toom houden. In een halfverwilderd gedeelte van de tuin is dit minder belangrijk. De planten zijn zo sterk dat ze zich zelfs tussen onkruid en weidebloemen staande kunnen houden.

Munt Eigenschappen

Bloeiperiode:Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Eetbare delen, Droogbloem

Standplaats:

  Zon, Halfschaduw

Grond:

  Humusrijk, Vochtig

Hoogte tot:

  75 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Mentha

 

Enkele munt rassen en hun bijzonderheden

 • Pepermunt :Mentha x piperita; licht- tot donkergroene bladeren; pepermuntaroma; voor de keuken en als thee; 30-80 cm.
 • Engelse  pepermuntMentha x piperita ‘Mitcham’; donkergroene bladeren; muntaroma; voor de keuken en als thee; 30-60 cm.
 • Eau-de-cologne munt: Mentha x piperita ‘Citrata’; roodgroene bladeren; bergamot-aroma; voor de keuken en als thee; 30-50 cm.
 • Akkermunt: Mentha arvensis; vrij ronde, kleine groene bladeren; sterk muntaroma; bij kramp verlichtende thee; 15-40 cm.
 • Amerikaanse munt: Mentha arvensis var. villosa; kleine, ovaal-ronde bladeren; aangename, milde geur die goed past in potpourri.
 • Edelmunt: Mentha x gracilis, donkergroene bladeren; mild, licht geparfumeerd aroma; voor de keuken; 30-60 cm.
 • Gespikkelde edelmunt: Mentha x gracilis ‘Variegata’; geelgespikkelde bladeren; gemberachtig aroma; voor de keuken en als thee; 30-60 cm.
 • Groene munt: Mentha spicata; donkergroene bladeren; klassieke kauwgomsmaak; voor de keuken en als thee; 60-90 cm.
 • Kruizemunt: Mentha spicata ‘Crispa’; lichtgroene bladeren; intens pepermuntaroma; voor de keuken en als thee; 60-90 cm.
 • Witte munt: Mentha suaveolens; gekroesde, bleekgroene bladeren; mild appel- en muntaroma; voor de keuken; 75 cm.
 • AppelmuntMentha suaveolens ‘Bowles’; appel- en muntaroma; bijzonder mooie, lavendelkleurige, aarvormige bloeiwijzen; 75 cm.
 • Ananasmunt: Mentha suaveolens ‘Variegata’; wollige, groene bladeren met lichte spikkels; ananas-muntaroma; voor de keuken; 30 cm.

Tip:  De bloemen bloeien in juli en augustus en lokken vlinders en talrijke nuttige insecten aan. Ze helpen u bij een natuurlijke gewasbescherming. De in alle muntplanten aanwezige etherische oliën zijn ook geschikt om een aantal plagen, bijvoorbeeld aardvlooien en bladluizen, op afstand te houden van groenteplanten. Zet daarom potten met munt tussen de rijen groenten. U kunt ook stengels van muntsoorten afsnijden en deze als mulch rond groenteplanten leggen.

Een verhoogd bed met ongeveer 60 cm hoge buiten- en scheidingswanden van hout, is zeer geschikt om er verschillende muntsoorten te kweken.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zet de gemakkelijk woekerende munt in het voorjaar in potten en graaf deze in of plant ze op een onopvallende plaats in de volle grond. Top jonge planten om de groei te stimuleren. Controleer regelmatig of de wortels niet door het potgat of over de potrand groeien. Lange, op de grond liggende scheuten kunt u het beste afsnijden. Snij uw munt voor de eerste vorst terug en dek de planten af met bladeren of takken. Van planten die binnenshuis in potten op een lichte plaats staan, kunt u ook in de winter oogsten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten met een aantal scheuten. Koop nooit planten die niet aromatisch geuren. Let ook op vergeelde bladeren en op symptomen van meeldauw en andere schimmels. Om de planten te drogen 30 cm lange stengels afsnijden en op een warme, droge, luchtige plaats ondersteboven ophangen. Jonge bladeren hebben het beste aroma. Oogst bij voorkeur het bovenste derde deel van de stengels. Zon tot halfschaduw. Munt verdraagt halfschaduw, maar prefereert de zon. Vochtige grond. Munt gedijt het beste in licht leemhoudende, doorlatende grond. De doorlatendheid kan met compost worden verbeterd. Wortel rot heeft een kans als munt in ondoorlatende grond staat. Kenmerkende symptomen zijn gele bladeren en zwart verkleurende stengels. Vernietig aangetaste delen, zodra u de symptomen opmerkt. Graaf daarna de planten uit en zet ze op een standplaats met doorlatende grond.