Feitelijk zijn mirabellen pruimen rassen. Ze hebben echter meer warmte nodig dan de meeste andere pruimen en reageren ook gevoeliger op vorst. Daarnaast blijven de vruchten kleiner.

De witte bloemen verschijnen eind april en zijn zelfbestuivend. Koud en regenachtig weer is ongunstig voor de vruchtzetting.

De bolvormige vruchten bereiken een doorsnee van 2-3 cm. In volledig rijp stadium zijn ze oranjegeel, vaak met rode stippen. Het vruchtvlees
is stevig, matig sappig, bij voldoende zon zeer zoet.

Vers geplukt zijn mirabellen enkele dagen houdbaar. Ze kunnen rauw worden gegeten, maar u kunt er ook een lekkere jam of compote van maken.

Het bekendste ras is ‘Mirabelle de Nancy’. De planten groeien middelsterk, vormen een brede, bolvormige kroon en houden van niet al te zware grond. ‘Mirabelle de Metz’ heeft kleinere vruchten, die echter een intens aroma hebben.

Mirabel Eigenschappen

Bloeiperiode:

  April, Mei

Bijzonderheden:

  Eetbare delen

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

  5 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Prunus insititia

 

MIRABELLEN AAN EEN LATWERK KWEKEN

De warmteminnende en vorst gevoelige mirabellen gedijen bijzonder goed als u ze aan een latwerk tegen een warme gevel teelt. In de eerste jaren hebben ze vrij veel verzorging nodig en moet u ze vooral goed snoeien. De waaiervorm is het meest gangbaar.

Bevestig voor het planten een latwerk van hout of ijzerdraad volgens voorschrift tegen de gevel. Deze latwerken zijn kant-en-klaar verkrijgbaar.

Na het planten van de boom aan weerskanten van de hoofd tak één zijtak (gesteltak) in een kleine hoek ten opzichte van de hoofdtak aan het latwerk binden. De hoofdtak ongeveer 50 cm boven de vertakking afsnijden, zodat er veel zijscheuten ontstaan.

In het tweede jaar twee van de jonge zijscheuten kiezen en ook deze in een kleine hoek opbinden. Overtollige zijscheuten en steil omhoog groeiende takken verwijderen. De uit de zijscheuten groeiende vruchttakken licht schuin aan het latwerk bevestigen. Verdeel de scheuten zo gelijkmatig mogelijk over het latwerk.

Als de boom een hoogte van ongeveer 2,5 m heeft bereikt: de hoofdtak horizontaal vastbinden, zodat de groei wordt afgeremd. Vanaf nu hoeft u alleen nog maar uit te dunnen en oud hout te verwijderen.

U kunt mirabellen ook heel goed in andere, strenge leivormen kweken. Het gemakkelijkst is de U-vorm, waarbij de boom slechts twee gesteltakken houdt, die u eerst horizontaal en later verticaal aan het latwerk opbindt. Iets gecompliceerder is de zogenoemde palmet-vorm. Daarbij worden aan weerskanten van de hoofdstam twee of meer gesteltakken boven elkaar in U-vorm gekweekt en aan een latwerk opgebonden.

Wetenswaardig

Bladrollers zijn nachtvlinders die twee tot drie weken na de bloei hun eieren op de vruchten leggen. De kleine, roodachtige rupsen vreten aan de jonge vruchten, die dan voortijdig afvallen. Vernietig aangetaste vruchten, waarin meestal de rupsen nog zitten. De vlinders zelf kunt u vanaf mei bestrijden door vallen met een speciale seksuele lokstof in de boom te hangen. Informeer ernaar bij de vakhandel en volg de aanwijzingen op de verpakking.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
In februari/maart hebben de jonge struiken een vormsnoei nodig. Bij oudere bonnen snoeit u zwakke, zieke, verticaal of kruislings groeiende scheuten weg. Plant mirabellen vanaf maart, zodra de grond weer bewerkt kan worden. Snoei daarna voor de eerste keer: kort de drie of vier zijscheuten op gelijke lengte in. Ze moeten drie of vier ogen houden, en de hoofdstam moet ongeveer 20 cm hoger zijn. Snoei altijd boven naar buiten wijzende knoppen. Bedek de grond rond de boom met mulch en geef bij droogte water. Rijpe mirabellen zijn intens oranjegeel en laten gemakkelijk los. Pluk de vruchten voorzichtig.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar eenjarige, veredelde bomen met kluit. Neem alleen planten met krachtige stammen en ten minste drie zij scheuten. Koop nooit boompjes met dunne, kromme stammen en met slechts weinig, zwakke scheuten. Doorgaans rijpen mirabellen niet tegelijkertijd. Daardoor kunt u verschillende keren rijpe vruchten oogsten. Rijpe mirabellen scheuren bij regen. Pluk en consumeer deze zo spoedig mogelijk, omdat ze snel rotten. Volle zon. Mirabellen hebben een zonnige, warme standplaats nodig, bij voorkeur bij een huisgevel. Humusrijke, doorlatende grond. Grond die het overtollige water vasthoudt is niet geschikt, evenals te lichte of droge grond. De door een schimmel veroorzaakte hagelschotziekte manifesteert zich door rode vlekken op de bladeren. Later ontstaan er gaten die lijken op hagelgaten. Een hoge luchtvochtigheid bevordert de aantasting. Bij herhaald optreden van de ziekte moet u de boom met een fungicide behandelen.