Kenmerkend voor ixia’s zijn de smalle, zwaardvormige bladeren, het nogal kleverige plantesap en de zeer dunne bloemstengels. De planten ontstaan uit kleine knollen die vorstgevoelig zijn. Ze moeten daarom binnenshuis overwinteren. Als u ze buiten laat staan, moet u ze zeer goed afdekken. In mei en juni verschijnen de dunne stengels met soms wel twintig stervormige bloemen. Voor de tuin komen vooral twee soorten en talrijke rassen in aanmerking.

De rassen zijn ontstaan uit kruisingen tussen de in Zuid-Afrika inheemse wilde soorten. Ze bereiken een hoogte van 40-50 cm en worden doorgaans als kleurrijke mengsels aangeboden. De bloemen zijn wit, geel, oranje, roze of rood, veelal met donkere keeltjes. Er zijn echter ook afzonderlijke rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Afterglow’ (oranje met donkerrode keel), ‘Rose Emperor’ met bijzonder grote bloemen (roze met kastanjebruine keel), ‘Blue Bird’ (wit met blauwe keel) of ‘Nelson’ (wit, donkerrood getekend).

Ixia viridiflora is met haar bloemen in een ongewone, licht blauwgroene tint met donkere keeltjes zeer de moeite waard.

Ixia paniculata bereikt een hoogte van 30-45 cm en is iets sierlijker. De kleine, roomwitte, buisvormige bloemen hebben in het midden een rood oog.

Ixia Eigenschappen

Bloeiperiode:

  Mei, Juni, Juli

Bijzonderheden:

  Goede snijbloem

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Doorlatend

Hoogte tot:

  50 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Ixia

De standplaats van de Ixia

Ixia’s gedijen het best op een warme, zonnige standplaats met goed doorlatende grond. In borders en perken komen de sierlijke bloemen beter tot hun recht als u de planten in royale groepen plant. U kunt ixia’s ook goed in de moestuin of op speciale snijbloemenbedden kweken. Daar is het minder storend als er gaten vallen wanneer u bloemen voor de vaas snijdt. In het najaar, als u de bedden leegmaakt, haalt u de knollen naar binnen. Ook in kuipen gedijen ixia’s uitstekend. Aangezien de planten langer dan een maand bloeien, is het de moeite waard om ze ook op het balkon of het terras te kweken.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant de ixia knollen vanaf april in de volle grond. Bij late vorst moet u jonge scheuten afdekken met glazen, potten of kartonnen dozen. Bij droogte de planten tot de bloei licht vochtig houden. Stengels met uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen. Na de bloei geen water meer geven en de planten bij langdurige regen beschermen. Ixia’s voor de eerste vorst opgraven, de bladeren verwijderen en de knollen in potten planten. Op een donkere en koele plaats (10-15°C) laten overwinteren. Af en toe een klein beetje water geven
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar grote, vlezige knollen. Kleine knollen zijn voordeliger, maar zullen waarschijnlijk in het eerste jaar nog niet bloeien. Koop nooit beschimmelde of zachte knollen. Deze zullen snel gaan rotten. U kunt ixia’s ook in potten en schalen kweken. Deze in het voorjaar in de tuin ingraven, in het najaar er weer uit halen en binnenshuis laten overwinteren. Na de bloei bij lang aanhoudende regen afdekken met folie. Zon. Ixia’s hebben veel zon nodig. Dan gaan alle bloemen open. Doorlatende grond. In natte grond gaan de knollen spoedig rotten. Zorg daarom voor doorlatende grond. Tot de bloei moet de aarde licht vochtig zijn, daarna droog. Ixia’s zijn in de regel goed bestand tegen ziekten en plagen. Een enkele keer echter kunnen slakken flinke schade veroorzaken aan de bladeren. Als blad en scheuten sterk aangetast zijn, gaat de plant dood. Verzamel de slakken of zet biervallen neer.