Het is lang niet overal bekend dat er evenveel najaarsbloeiende krokussen zijn als voorjaarsbloeiende. Herfstkrokussen zijn in de tuin vele malen minder vertegenwoordigd dan de voorjaarskrokussen. Ook voor kwekers lijken ze minder interessant te zijn, zodat er minder rassen zijn ontwikkeld.

Crocus speciosus is de bekendste soort en vrij gemakkelijk verkrijgbaar. De planten hebben grote, trechtervormige bloemen. Ze zaaien zichzelf uit en bloeien in witte, blauwe of violette tinten. Bijzonder mooi is ‘Albus’, een ras met witte bloemen met een gele keel.

Crocus sativus, de saffraankrokus, werd al in de oudheid geteeld. Uit de stempels wordt saffraan gewonnen. Voor 1 kg saffraan zijn ongeveer 80.000 stempels nodig. De violetblauwe bloemen zijn enigszins gevoelig voor kou.

Andere mooie soorten zijn Crocus banaticus (lila), de geurende Crocus longiflorus (lilaroze), Crocus kotschyanus (zeer licht rozeviolet), Crocus medius (purper paars), Crocus nudiflorus (purperviolet, bloeit in veel gevallen al eind augustus) en Crocus pulchellus (lilablauw). Ze hebben vrijwel allemaal lange, oranje stempels, bloeien tussen september en november en ontwikkelen pas na de bloei bladeren.

Herfstkrokus Eigenschappen

Bloeiperiode: 

    September, Oktober, November

Bijzonderheden: 

    Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Ongevoelig voor ziekten

Standplaats: 

    Zon, Halfschaduw

Grond: 

    Doorlatend

Hoogte tot: 

    20 cm

Latijns/wetenschappelijke naam: 

    Crocus

De standplaats van de Herfstkrokus

Herfstkrokussen passen zich gemakkelijk aan. Tegen de achtergrond van najaarsbloeiende vaste planten of struiken met mooie herfstbladeren komen ze even goed uit als in een rotstuin. Plant herfstkrokussen aan de rand van een tuinpad. Daar zorgen ze voor wat extra kleur. In een border maken ze goede sier onder vaste planten die vroeg uitlopen en de vergelende krokusbladeren aan het zicht onttrekken. Denk daarbij aan daglelies, irissen of pioenrozen. Een border met altijdgroene bodembedekkers laat de nog bladloze krokusbloemen bijzonder mooi uitkomen. Kies dan krokussen die wat hoger zijn dan de bodembedekkers. Zolang hun bladeren in het voorjaar zon krijgen, zullen ze goed gedijen.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Laat de bladeren die in het voorjaar verschijnen afsterven. Bind de bladeren niet bij elkaar. Daardoor verzwakken de knollen en vermindert de productie van bloemen. Plant de krokusknollen direct na het kopen. Desnoods kunnen ze korte tijd in de koelkast worden bewaard. Oudere, te groot geworden knollen kunt u nu delen. Geef herfstkrokussen water als het droog is. Bescherm de bloemen tegen sterke wind en vroege sneeuwval door er een kartonnen doos of een mandje overheen te zetten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in juli of augustus stevige, vlezige knollen van herfstkrokussen. Koop nooit knollen met sporen van een schimmel-aantasting. Neem ook geen knollen die zachte plekken hebben of al beginnen uit te lopen. Na de bloei kunnen de knollen worden gedeeld. Elke derde of vierde zomer uitgraven, delen en opnieuw planten. Markeer de plaatsen met stokjes, zodat u niet per ongeluk andere planten zet op de plaats van de knollen. Zon. Herfstkrokussen hebben in het voor- en najaar zon nodig. In de zomer geven ze echter de voorkeur aan lichte schaduw. Doorlatende, zure grond. De grond moet los zijn en veel organisch materiaal bevatten. Herfstkrokussen kunnen een enkele keer door droogrot worden aangetast. Daarbij verschijnen er op de knollen kleine donkere vlekken die later in elkaar overgaan. De knollen verschrompelen en verdrogen. Planten met schimmelziekte moeten worden verwijderd en vernietigd.