Fineer is een dun laagje hout, dat wordt afgeschild van ronde stammen of van gekantrechte blokken wordt gesneden.

fineer

Bij het schillen van fineer laat men de stam snel ronddraaien langs een groot mes, zodat de stam afschilt als een rol papier. De baan die zo ontstaat, wordt op maat gesneden en daarna gedroogd. Het snijden gebeurt door een snijmachine. Dit wordt zo gedaan dat er een mooie tekening in het hout ontstaat. Het aldus verkregen hout wordt edelfineer genoemd. Vooral de meubelindustrie maakt zeer veel van deze techniek gebruik.

Er zijn dus twee hoofdsoorten: constructiefineer, dat vaak dik is en waarvan multiplex en in de fabriek gelamineerde vormen worden gemaakt en edelfineer, dat gewoonlijk dunner is en bestemd voor decoratieve doeleinden. Een enkele plaat wordt een blad genoemd; een aantal bladen vormt een pakket. De prijs berekent men per vierkante meter.

Gelamineerd plakhout kunt u kant en klaar kopen. Het wordt vervaardigd door fineer te lijmen in mallen. Het fineer wordt niet dwars op elkaar gelijmd, zoals bij multiplex.

Behalve gewoon fineer bestaat er een grote variëteit aan makkelijk snijdbaar, buigzaam soorten, zoals Flexwood, vaak 0,3 mm dik, geplakt op een linnen weefsel. De verschillende soorten worden op verschillende manieren op het hout aangebracht; volg de instructies van de fabrikant zo nauwkeurig mogelijk op.