Viburnums zijn populaire voorjaarsboden met geurende bloemen. In het najaar vallen de planten nog een keer op doordat hun bladeren oranjerood verkleuren. Een uitzondering is de semi groenblijvende Viburnum x burkwoodii, die alleen in een zeer koude winter alle bladeren verliest.

 • Viburnum x bodnantense opent de roze bloemtrossen al in oktober. De hoofdbloeimaanden zijn echter februari en maart. In het handel is een aantal rassen verkrijgbaar, waaronder de 2-2,5 m hoge ‘Dawn’ en de 2-3 m hoge ‘Deben’.
 • Viburnum farreri heeft vanaf december pluimen met roze bloemen en bloeit volop in februari en maart. In juni verschijnen de vruchten die eerst rood, later zwart zijn. Aan te bevelen rassen zijn ‘Candidissimum’ en ‘Nanum’.
 • Viburnum x burkwoodii bloeit roze tot wit in april en mei. ‘Anne Russel’ heeft sterk geurende, witte bloemen.
 • Viburnum x carlcephalum lijkt door de grote, witte bloemschermen veel op de bij ons inheemse Gelderse roos (Viburnum opulus). Ze bloeit echter vroeger, namelijk in april en mei, en blijft met 2-3 m hoogte ook wat kleiner. ‘Cayuga’ is het enige ras.
 • Viburnum carlesii heeft in april en mei bijzonder intens geurende, roze tot witte bloemen. De struiken blijven vrij klein. Nog beter dan de zuivere soort is het ras Aurora’. ‘Diana’ heeft roze bloemen, die later wit verkleuren.
Viburnum Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   Afhankelijk van soort, Februari, Maart, April, Mei, November, December

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Geurend

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   3 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Viburnum

  De standplaats van de Viburnum

  De vroegbloeiende viburnum soorten gedijen zowel in de zon als in de halfschaduw. Gemengde hagen worden verrijkt door de geurende bloemen en de krachtige, diep groene bladeren. Viburnums kunnen zowel in zorgvuldig bijgehouden heggen worden geïntegreerd, als in hagen van inheemse planten. Als bloeiende achtergrond voor vaste planten en bolgewassen, kunnen de breed vertakte struiken hun volledige pracht ontplooien. Een viburnum als solitair in de voortuin of nabij het terras, laat u dagelijks van de heerlijk geurende bloemen genieten.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Plant viburnums tot maart, voordat ze beginnen uit te lopen. Verdeel ieder jaar compost rond de struiken. Oudere struiken waarvan de groei stagneert, een volledige, organische mest geven en uitdunnen. De beste tijd daarvoor is februari. Verwijder alle oude en zwakke scheuten zo dicht mogelijk bij de grond. In perioden van langere droogte royaal water geven. Met een mulchlaag bedekt, kan de grond het vocht beter vasthouden. Alternatieve plant tijd. Wortelzone met compost afdekken.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voor- of najaar viburnums met kluit of als containerplanten. Kies uitsluitend compacte, goed vertakte planten. Koop nooit planten zonder kluit. Neem ook geen planten die al flink zijn uitgelopen. Vermeerder de struiken in het voorjaar of in de vroege zomer door afleggers. Viburnums reageren gevoelig op van boven verdichte grond. Houd daarom in de eerste twee of drie jaar de grond open en bedek deze met mulch. Zon tot halfschaduw. Hoewel ze bestand zijn tegen halfschaduw, geven ze de voorkeur aan de volle zon. Humusrijke, goed doorlatende grond, die niet te droog is. Alle soorten verdragen kalkhoudende grond. Bij heet en droog weer kunnen viburnums door spint worden aangetast. Dit is te herkennen aan spinsels op de bladeren en scheuten. De spintmijten zuigen aan de onderkant van de bladeren, wat tot bladval leidt. Bij droogte preventief water geven, bij een aantasting ook op de scheuten en bladeren.