Waar de eigenaren van een compleet woonhuis waarschijnlijk niet moeten denken aan een ruimte waarin je bed en de woonkamer in een en dezelfde ruimte zijn, kun je een student die tien huisgenoten gewend is, niet gelukkiger maken dan met een eigen studio. Als je die ruimte dan wel een beetje logisch wilt indelen, biedt een kamerscherm uitkomst. Op deze manieren kun je een studio ruimtelijk inrichten.

Kamerscherm

Het kamerscherm vindt z’n oorsprong in China. Van origine altijd gemaakt van stevig hout, maar nu in alle denkbare varianten verkrijgbaar. Het kamerscherm is het ideale meubelstuk om je slaapplek af te schermen van de rest van de ruimte. Het is een oplossing die door de smalle vorm weinig extra plek in beslag neemt, en met de vaak sierlijk gedecoreerde wanden voeg je ook nog een extra laag aan je interieur toe. De Japanse kamerschermen zijn over het algemeen wat lichter dan de Chinese. Ze laten iets meer licht door, maar zijn daardoor wel iets kwetsbaarder.

Spiegelmuur

Een oude truc voor een ruimtelijk gevoel in een kleine ruimte: spiegels. Spiegels hebben een dubbele functie: ze geven meer diepte aan de kamer omdat deze dubbel zo groot lijkt, daarnaast weerkaatsen ze het natuurlijke licht. En licht zorgt voor meer ruimte.

Een kast als wand

Die kledingkast moest je toch al kwijt, dus kun je net zo goed op zo’n manier neerzetten dat het ook een soort scheidingswand vormt met de rest van het huis. Heb je niet zoveel met het afscheiden van je slaapruimte maar wil je vooral graag ruimte? Overweeg dan ook eens een open kledingkast. Veel deuren zoals de deuren van een kast geven al snel een opgesloten gevoel. Een open kledingkast daarentegen ziet er wat gezelliger uit.

In het klein

Hoewel je sommige meubels niet kunt missen, hoeft natuurlijk niet alles in een groot formaat. Zo wil je misschien je bed zo breed mogelijk houden, gebruik dan smalle nachtkastjes om zoveel mogelijk vrije ruimte te behouden. Dit geldt net zo goed voor bijvoorbeeld een uitklaptafel, die je in principe als kleine tafel neer kunt zetten, maar groter kunt maken als je mensen op bezoek krijgt.

Kortom, wonen in een studio kent z’n beperkingen qua ruimte, maar met wat creatieve oplossingen hier en daar en efficiënt gebruik maken van de ruimte, is de knusse woonruimte zo ingericht. En je weet hoe het werkt: hoe minder opbergruimte, hoe minder spullen je verzamelt die achteraf toch overbodig zijn.