Lang niet alle viooltjes zijn viooltjesblauw. Van hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep) zijn talrijke nissen verkrijgbaar in eenkleurig wit, geel, rood, blauw en violet, maar ook in meer-kleurige soorten.

Donkerviolet, met andere woorden echt viooltjesblauw, zijn maartse viooltjes, die ook welriekende viooltjes (Viola odorata) worden genoemd, en hondsviooltjes (Viola canina). De kleurrijke sterren onder de viooltjes voor de tuin zijn de talloze rassen van de Viola Wittrockiana Groep. Ze zijn in alle kleuren verkrijgbaar en groeien in elke tuin zonder problemen.

Viooltjes Eigenschappen

Soort:

    Tweejarig, Meerjarig

Bloeiperiode:

    Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

    Goede snijbloem, Geurend, Ongevoelig voor ziekten

Standplaats:

    Zon, Halfschaduw

Grond:

    Doorlatend

Hoogte tot:

    30 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Viola

De standplaats van de Viooltje (Viola)

Viooltjes zijn prachtig op vrijwel iedere standplaats: in borders en perken, onder bomen en struiken, als omranding van bedden en in plantenbakken. Houd wel rekening met de behoeften van de soorten en rassen. De meerjarige hoornviooltjes groeien uitstekend in de zon of halfschaduw en ze houden van doorlatende grond. Geef de planten altijd voldoende water, ze bloeien dan onvermoeibaar van mei tot oktober. De donkerviolette soorten (V. odorata en V. canina) zijn meerjarig en bloeien in maart en april. Ze houden van een standplaats in de schaduw of halfschaduw en van voedselrijke licht vochtige grond. De rassen van de Wittrockiana Groep zijn tweejarig. Naargelang de plant tijd (herfst of voorjaar), bloeien ze van maart tot mei of in oktober en november. Ze hebben een zonnige of half beschaduwde standplaats nodig. Geef regelmatig water en in het voorjaar rijpe compost.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Jonge planten mogen in de grond zodra deze vorstvrij is. In het najaar geplante viooltjes geeft u nu vloeibare mest. Hoornviooltjes snijdt u na de eerste bloei terug, zodat ze in het najaar voor de tweede keer bloeien. Giet de soorten en rassen die regelmatig water nodig hebben. Geef bij voorkeur direct op de wortels water. Zorg ervoor dat de bladeren en vooral de bloemen niet nat worden. Zo voorkomt u lelijke vlekken. Dek hoornviooltjes en jonge planten met dennentakken af. Op deze wijze zijn ze beter bestand tegen een koude winter.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop alleen gezonde jonge planten met sappig groene bladeren en stevige stengels. In het najaar geplante viooltjes bloeien al in het volgende voorjaar. Koop nooit planten met verdorde of gele bladeren en met dunne, kale stengels. Maartse of welriekende viooltjes gedijen het best als ze helemaal met rust worden gelaten. In de vaas zijn de nissen van de Wittrockiana Groep langer houdbaar als u snijbloemenvoedsel aan het water toevoegt. Zon, schaduw of halfschaduw. Houd met betrekking tot het licht rekening met de individuele eisen van de door u gekozen soorten. Doorlatende grond. Alle viooltjes gedijen er goed in. De behoefte aan voedsel verschilt per soort of ras. Wortel- of stengelrot komt het meest voor bij de rassen van de Wittrockiana Groep. Ziekteverwekkers zijn diverse schimmelsoorten. Aangetaste planten verkommeren en verwelken zienderogen. De stengelbasis, de wortelhals en later ook de wortels worden bruin. De aangetaste planten sterven af. Vernietig de zieke planten of gooi ze weg; ze zijn niet geschikt voor compostering. Verwijder bij gezonde planten alle geknakte bladeren en stengels. Verbeter de grond.