U wilt zich veilig voelen in uw eigen huis. Goede sloten dragen hieraan bij. Een veiligheidsslot in deur plaatsen is voor u en uw bezittingen een stuk veiliger.

Er zijn verschillende typen veiligheidssloten in de handel voor verschillende deuren. Een deur kan links-of rechts sluitend zijn en naar binnen of naar buiten draaiend. Bekijk voor u een slot gaat kopen welk type deur u heeft. Zorg er ook voor dat de deur zelf goed is en dat de scharnieren goed werken. Anders heeft het plaatsen van een veiligheidsslot niet veel zin.

Als u een oud slot vervangt, is het handig om een nieuw slot te kopen met de zelfde doornmaat en steekmaat als het oude slot. Dan hoeft u de gaten voor de cilinder en de klink niet opnieuw te boren. De doornmaat is de afstand tussen de voorplaat en het midden van het klinkgat. De steekmaat is de hart-tot-hartafstand tussen het klinkgat en het cilindergat. Neem uw oude slot eventueel mee als u het nieuwe slot gaat kopen. Let er bij het kopen van een slot op dat het voorzien is van een SKG-keurmerk, liefst met twee sterren. Verder moet u bij een slot altijd een veiligheids sluitkom in het kozijn monteren, zodat het slot niet met een breekijzer of koevoet geforceerd kan worden. U kunt deze klus overigens ook gebruiken als u een bijzetslot wilt plaatsen. Let er ook hier op dat het slot is voor zien van een SKG-keurmerk. Een bijzetslot plaatst u altijd op kniehoogte (40-50 cm boven de drempel). Ook wanneer uw buitendeur voorzien is van een oplegslot (een slot dat tegen de deur is aangeschroefd), is het raadzaam om een bijzetslot te plaatsen.

Stap 1
Verwijder de deurklink van het oude slot. Dit doet u door het schroefje op de klink los te draaien of het pennetje eruit te slaan.

Stap 2
Verwijder het oude slot. Haal eerst de cilinder eruit en vervolgens de rest van het slot. Let er daarbij op dat u de deur niet beschadigt.

Stap 3
Houd het slot goed op de juiste hoogte. Zorg dat het cilindergat en het klinkgat op de juiste plek komen. Teken vervolgens de omtrek van het nieuwe slot op de deur af met een potlood.

Stap 4
Het kan zijn dat u het slotgat toch iets groter moet maken. Als u dit goed wilt doen, is het handig om aan weerszijden van de deur twee latjes vast te zetten met lijmklemmen.

Stap 5
Teken de afmetingen af met een steekbeitel en hak dan het gat groter. Doe dit voorzichtig, zodat u de deur niet beschadigt. De voorplaat moet exact gelijk komen te liggen met de deur, dus u kunt vrij gemakkelijk bepalen hoe diep u het gat uit moet hakken.

Stap 6
Leg het nieuwe slot op de deur en kijk of het cilinder-en het klinkgat overeenkomen met die van het oude slot. Is dit niet zo, teken dan de nieuwe gaten af. Met een ronde vijl kunt u de gaten op de juiste maat vijlen.

Stap 7
Plaats de cilinder en schroef deze met de cilinderschroef vast in het middelste gat van de voorplaat. Doe dit met de hand. Controleer met de sleutel of het slot soepel draait.

Stap 8
Bevestig het slot met de bijgeleverde schroeven.

Stap 9
Plaats het beslag op de deur om de cilinder heen en plaats de klink erin. Nu kunt u de gaatjes voor de bevestigingsschroeven aftekenen op beide zijden van de deur. Hiervoor gebruikt u het beslag voor de binnenkant van de deur. Dit kunt u aan beide kanten tegen de deur aanleggen om de schroefgaten af te tekenen.

Stap 10
Verwijder het gehele slot en boor aan de binnenzijde bevestigingsgaatjes met een 14mm-boor. Dit doet u door vanaf beide kanten te boren tot aan het midden.

Stap 11
Monteer het slot, de cilinder en daarna het beslag.

Bevestig eerst het beslag aan de buitenkant door het met een kunststof hamer vast te slaan. Vijl eventueel de gaten een beetje uit. Plaats daarna het beslag aan de binnenkant en draai de bevestigingsschroeven vast.

Stap 12
Plaats de klink en zet hem vast. Hiervoor gebruikt u de bijgeleverde inbussleutel. Controleer de werking van klink en slot. De klink moet niet te zwaar gaan en het slot moet goed draaien.

Stap 13
Plaats de sluitkom in het deurkozijn. Hoe dit in zijn werk gaat, vindt u in de klus Veiligheidssluitkom plaatsen.

Gereedschappen

Materialen