Als u oude dakgoot er niet meer zo mooi uitziet of kapot is, wordt het tijd om een nieuwe dakgoot aan te brengen. Er zijn veel verschillende soorten en systemen op de markt, maar de meeste dakgoten zijn van zink of van een hoogwaardige kunststof. In de klus ‘dakgoot vervangen’ werken we met het Marley systeem. Het is een relatief makkelijk systeem en door een klusser prima aan te brengen. Heeft u nu een ander soort dakgoot, dan is dat niet erg, de basis principes blijven hetzelfde. Succes…

Stap 1
Om de oude dakgoot te demonteren moet u eventueel de eerste rij dakpannen verwijderen. Daaronder zitten, op regelmatig afstand bevestigd, de dakgootbeugels, waarop de goot steunt.

Stap 2
De eerste stap is nu om de lipjes van de dakgootbeugels langs de binnenkant van de goot omhoog te buigen. Die lipjes zijn van dun blik, zodat u daarvoor geen gereedschap nodig heeft.

Stap 3
Het is moeilijk om de dakgoot er in een keer af te halen, vooral als u alleen werkt. Zaag deze dus met een metaalzaag in kortere stukken en maak ook de verbinding met de regenpijp los, zodat het later allemaal makkelijk afneembaar is. Bij het werken op grote hoogte moet u bijzonder voorzichtig zijn en op uw veiligheid letten.

Dakgoot vervangen 3

Stap 4
U kunt de dakgoot nu in onderdelen heel gemakkelijk uit de dakgootbeugels tillen en naar beneden brengen. Nadat u de beugels om de regenpijp heeft losgeschroefd, kunt u ook de regenpijp van de dakgoot lostrekken. Het laatste stukje dakgoot dient zo lang nog bevestigd te blijven, anders valt dit bij het afnemen van de regenpijp naar beneden.

Dakgoot vervangen 4

Stap 5
Ook de oude, verroeste dakgoot-beugels moeten verwijderd worden en vervangen door nieuwe. Trek met een klauwhamer de spijkers eruit waarmee de dakgootbeugels aan de dakrand bevestigd zijn.

Stap 6
De dakgootbeugels worden daarna met een tussenafstand van 50-70 cm bevestigd. Aangezien de dakgoot over 10 m een afschot van 2-3 cm moet hebben, worden de beugels overeenkomstig gemarkeerd.

Stap 7
Met een speciale buigtang worden de beugels gelijk aan de dakhelling zodanig gebogen dat de flens van de goot aan de huiszijde straks hoger ligt dan de ‘kraal’ aan de voorkant. Mocht u nu niet over zo’n tang beschikken kunt u de beugels m.b.v. een bankschroef en een rubberen hamer in de juiste hoek slaan.

Stap 8
Het is het beste om de beugels oplopend te nummeren. Dan kunnen ze niet door elkaar raken, en is een nauwkeurig afschot van de dakgoot verzekerd.

Tip: er zijn ook dakgootbeugels waarvan de hoogte verstelbaar is via een draaipunt. Hierbij is het dus niet nodig ze bij te buigen met buigtang. Door de variabele hoogte-instelling kan men het afschot van de dakgoot via de beugels aan de helling van het dak aanpassen.

Stap 9
Tussen het hoogste en het laagste punt worden langs de dakgoot twee metselkoorden gespannen. Deze dienen als richtsnoer bij het monteren van de individuele beugels en om ze eventueel nog wat te kunnen corrigeren. Het lichte afschot dient in de richting van de regenpijp te lopen. Alleen zo kan later het opgevangen regenwater wegvloeien, zodat de dakgoot bij hevige regenval niet overloopt.

Dakgoot vervangen 9

Stap 10
Het afschot wordt ten slotte nog één keer met een waterpas gecontroleerd. De libel moet nu dus niet precies in het midden staan. De dakgootbeugels zijn aldus op één lijn gemonteerd. De moeilijkste klus is geklaard en de diverse dakgootdelen kunnen nu een voor een worden gemonteerd.

Dakgoot vervangen 10

Stap 11
Aan de kant van de regenpijp hangt u het eerste stuk in de beugels op door de ‘kraal’ aan de voorkant over de beugel te draaien. De rest van de dakgootdelen worden met wat tussenruimte aangebracht en via verbindingstukken met elkaar verbonden, zodat de dakgoot bij temperatuursstijgingen kan uitzetten.

Dakgoot vervangen 11

Stap 12
Aan de achterkant houdt het omgebogen lipje van de beugel de nieuwe dakgoot vast. Opdat het materiaal bij temperatuursschommelingen kan ‘werken’, moet de goot niet worden vastgeklemd. Slechts het midden van elke goot moet goed verankerd zitten. Zaag hier met een metaalzaag de flens aan de achterkant ter breedte van het lipje in en buig het lipje in de uitsparing om.

Dakgoot vervangen 12

Stap 13
Indien nodig, is de dakgoot heel eenvoudig met een metaalzaag in de passende lengte te zagen. Twee dakgootdelen worden met een tussenruimte van een paar centimeter door een verbindingsstuk met elkaar verbonden. Hang eerst het verbindingstuk over de flens aan de achterkant op en bevestig deze dan rond de ‘kraal’ aan de voorkant, zoals u op de inzet ziet.

Dakgoot vervangen 13

Stap 14
Het eindschot van de dakgoot drukt men eerst over de ‘kraal’ aan de voorkant en dan in de flens. Het past ook in de andere kant van de goot, maar niet in de regenpijp aansluiting. Bepaal waar de regenpijp aansluiting komt en markeer dit op de onderkant van de dakgoot. Het gat kunt u met een metaalzaag of, eenvoudiger nog, met een decoupeerzaag uitzagen.

Dakgoot vervangen 14

Stap 15
Bevestig de dakgootsteunen en leid de regenpijp via een elleboogstuk naar de huismuur.
Tip: bij een bredere dakoversteek ziet het er fraaier uit met een elleboog van 67 °.

Stap 16
Bevestig de pijpbeugels op 2-2,50 m van elkaar aan de huismuur. Schroef slechts om de andere klem goed vast, om veranderingen in pijp-lengte door temperatuurs schommelingen in de buismoffen van de regenpijp op te vangen.

Stap 17
Laat nu de regen maar komen! Er zijn ook dakgoten van goede kwaliteit in andere kleuren, bijvoorbeeld bruin, wit of koper, en natuurlijk ook kleinere doorsneden. Deze zijn geschikt voor tuinhuisjes, garages, luifels, serres en veranda’s.

Gereedschappen

Materialen