Tegenwoordig zijn er complete hordeuren op de markt. Maar heeft u een afwijkende deur maat, of wellicht vind u een compleet systeem te duur. Dan kunt u zelf een hordeur op maat maken.

Een hordeur kent eigenlijk alleen maar voordelen: hinderlijke insecten blijven buiten, terwijl de zachte zomerlucht rijkelijk naar binnen kan stromen. En een hordeur is ook nog eens eenvoudig te plaatsen. Aan de slag!

Stap 1
Zaag de profielen recht af, op de juiste maat.

Stap 2
Verbind de profielen met elkaar. Daarvoor gebruikt u de kunststof hoeken.

Stap 3
Plaats het frame op het deurkozijn om te controleren of het past.

Stap 4
Maak de hoekstukken vast aan de profielen. Maak hiervoor gebruikvan een centerpoint door op elke hoektwee putjes in het profiel te slaan.

Stap 5
Leg het gaas op het frame en rol het in de gleuven op de profielen. Hiervoor gebruikt u inrolpees. Zorg er voor dat het gaas zowel in de lengte als in de breedte gespannen wordt om te voorkomen dat het gaas gaat kreukelen. Controleer of het frame nog recht is.

Stap 6
Snijd het overtollige gaas weg met een hobbymes. U kunt dit eventueel met behulp van een liniaal doen, zodat u niet in het gaas van de deur zelf snijdt.

Stap 7
Om het tussenprofiel op het frame te kunnen schroeven, moet u eerst schroefgaten boren op de zijkanten van het frame. Schroef daarna het tussenprofiel vast.

Stap 8
Snijd de schopplaat indien nodig met een hobbymes in het juiste formaat. Bevestig de schopplaat daarna met schroeven aan de onderkant van het frame.

Stap 9
Teken de schroefgaten voor de scharnieren af op het kozijn.

Stap 10
Schroef het bovenste deel van de scharnieren vast op het frame en schroef het onderste deel van de scharnieren op het deurkozijn. Hang het frame in het deurkozijn en schroef de handgreep vast op het frame.

Stap 11
Monteer het plaatje van de magneetsluiting op de hordeur. Teken de schroefgaten voor de magneet af op het deurkozijn. Schroef de magneet ten slotte op het deurkozijn vast.

Gereedschappen

Materialen