Zelf behang plakken is niet moeilijk en het geeft een mooi resultaat. Er zijn zo veel verschillende soorten behang, dat u altijd wel een dessin kunt vinden dat u bevalt. Voor een optimaal resultaat kunt u het beste eerst de oude behanglaag verwijderen. Hoe dat moet, wordt beschreven in de klus Behang verwijderen. Als u gaat behangen, doe dat dan het liefst met zijn tweeën. Zorg verder voor goed gereedschap, zoals een veilige trap.
De materialen
Er bestaan ongelooflijk veel typen behang, variërend van rauhfaser en eenvoudig stempelbehang tot zware vinyl-, glasvezel- en textielbehangsoorten. De keuze hangt af van onder meer het gebruik (de afwasbaarheid van behang wordt vaak in het stalenboek of op het behang zelf vermeld), maar vooral ook van uw eigen smaak. Daarbij geldt natuurlijk wel een aantal regels: verticaal gestreept behang doet een lage kamer wat hoger lijken, kleine ruimten worden groter als u een lichtgekleurd behang met kleine motiefjes gebruikt, terwijl een druk, geprononceerd dessin een grote ruimte kleiner zal doen lijken. We zullen hier vinyl-behang en andere speciale soorten even laten voor wat ze zijn – behangen leert u het best met gewoon papier-behang.
De standaardmaat van behang is 53 cm x 10 m, maar er zijn ook allerlei afwijkende maten. Rauhfaser bijvoorbeeld is vaak 56 cm breed en 33 m lang. Hoeveel u nodig hebt kunt u laten uitrekenen, maar een globale indicatie van het aantal benodigde standaardrollen krijgt u door de totale muurlengte te vermenigvuldigen met de kamerhoogte, en dat getal te delen door 5 (dit aantal geldt alleen voor behang met neutrale of kleine motieven).
Verder hebt u behangsellijm nodig. Ook die is in verschillende ‘smaken’ te koop. Gewoon behangplaksel bestaat uit methylcellulose; speciaal plaksel bevat daarnaast ook nog kunstharsen in poedervorm, waardoor het beter hecht en een grotere vochtbestendigheid heeft. Daarnaast zijn er verschillende lijmen voor bijzondere behangsoorten, De lijm wordt opgebracht met een blok-kwast, waarvan de stugheid van de haren (mede) bepaalt hoe dik de lijmlaag wordt.
Over de andere benodigdheden kunnen we kort zijn. Zo’n opvouwbare behangtafel is handig, maar een andere tafel van ongeveer 2 meter lang voldoet ook. Als u er een stuk landbouwplastic overheen spant is hij gemakkelijker schoon te houden. U hebt een paar emmers nodig: één voor de lijm, en één met schoon water en een spons voor het weghalen van lijmresten e.d. Verder hebt u een uitstrijkborstel (‘vledder’) nodig om het behang aan te drukken, een nadenroller (een hardplastic rollertje) voor de naden en meet- en snijgereedschap (rolmaat, schietlood, schaar, een groot mes en een kleintje).
Stap 1
Maak de muur behangrijp door de oude behanglagen te verwijderen. Is de muur sterk vervuild, bijvoorbeeld door nicotineaanslag, was de muur dan met water en ammoniak. Spoel de muur na met schoon water.
Stap 2
Schuur oneffenheden glad en vul gaten in het pleisterwerk op met een vulmiddel. Verwijder eventuele spijkers en schroeven.
Stap 3
Laat het vulmiddel drogen en schuur het daarna op. Maak de muur daarna schoon met een vochtige doek. Als de muur sterk zuigend is, dus veel vocht opneemt,strijk hem dan één keer voor met (verdunde) behanglijm. Datzorgt later voor een betere hechting van het behangpapier.
Stap 4
Om de behangbanen recht op de muur te krijgen, is het van belang een loodlijn te tekenen op de muur. Teken deze op 52 cm van de hoek. Een baan behangpapier is 53 cm breed, dus u houdt ongeveer 1 cm over om door de hoekte plakken. Voor het tekenen van de loodlijn gebruikt u een schietlood of een waterpas.
Stap 5
Meet de hoogte van het vertrek dat u wilt behangen en tel daar 10 cm bij op. Op die lengte moet u straks het behangpapier afknippen.
Stap 6
Markeer de lengte van de banen op de behangtafel en leg er een baan op, met de bedrukte kant naar boven. De baan knipt u af met een gewone schaar of een behangschaar. Zorg ervoor dat de schaar goed scherp is.
Stap 7
Markeer elke baan met een pijltje om aan te geven in welke richting de baan geplakt moet worden. Normaal gesproken moeten alle banen in dezelfde richting worden geplakt. Als er echter ‘stortend plakken’ vermeld staat op het etiket, moeten de banen steeds om en om, dus in tegenovergestelde richting, worden geplakt.
Stap 8
Als u alle banen heeft geknipt en gemarkeerd, kunt u beginnen met plakken. Dan kunt u de lijm aanmaken. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de hoeveelheid water die u moet gebruiken – voor zwaar behang moet minder water worden gebruikt dan voor licht papier. Meestal moet u de lijm nog een minuut of twintig laten staan. In die tijd kunt u de afdekkapjes van schakelaars en stopcontacten verwijderen (eerst de betrokken elektriciteitsgroepen uitschakelen!). Spijkers, schroeven en haken moeten ook weggehaald worden. Steek zolang een lucifertje in het gat om te onthouden waar het zat.
Smeer de eerste baan met behangplaksel in, vanuit het midden naar de buitenkant. Zorg dat het vrije gedeelte van de behangtafel daarbij is bedekt door een andere baan, zodat u geen lijm op de tafel morst.
Stap 9
Heeft u de baan ingesmeerd, vouw hem dan vanaf de uiteinden naar binnen dicht, zo dat de gelijmde kanten op elkaarvallen. Maak daarbij overigens geen harde vouwen. Laat de baan nu inweken. Hoe lang dit moet, kunt u vinden op het etiket van het behangplaksel. Meestal is dit 5 a 10 minuten. Door het inweken wordt het behang iets breder.
Stap 10
Als de eerste baan is ingeweekt, kunt u hem op de muur plakken. Hang de baan over uw arm en stap de trap op. Neem de bovenkant van de baan tussen uw vingers en plak hem tegen de muur. Plak hem precies tegen de loodlijn aan, zodat u ongeveer 1 cm overhoudt om door de hoekte plakken. Houd aan de bovenkant ongeveer 5 cm over om bij het afsnijden of afknippen een mooier resultaat te krijgen.
Stap 11
Strijk de baan glad met een behanguitstrijker en duw de rand van 1 cm vast in de hoek. Voor dit laatste gebruikt u ook de behanguitstrijker.
Stap 12
Haal de trap weg en vouw de onderste helft van de baan open. Strijk deze ook glad met de behanguitstrijker. Duw de rand vast bij de plint.
Stap 13
Snijd de randen bij de plint en het plafond af met een hobbymes. Om dit netjes te doen, legt u de behanguitstrijker langs het mes.
Stap 14
De volgende baan plakt u stotend tegen de eerste baan aan, dat wil zeggen dat de banen precies tegen elkaar aankomen en elkaar niet overlappen. Let er bij behang met een patroon op dat dit goed doorloopt. Verwijder overtollige lijm met een natte spons.
Vergeet niet dat al het water dat u hebt gebruikt om de lijm aan te maken ook weer moet verdampen, en ventileer dus goed na het behangen. Niet te hard stoken, want dan loopt u het gevaar dat het behang loslaat.
Gereedschappen
- Trap
- Plamuurmes
- Schuurpapier
- Potlood
- Behangplakselborstel
- Behangborstel
- Behangtafel
- Behanguitstriiker
Materialen
- Behanqplaksel
- Behang
Nog meer informatie over behangen.