Bij het kiezen van een nieuwe lamp voor je woning of kantoor, is de esthetiek van de lamp vaak de eerste overweging. Maar wist je dat de fitting van de lamp net zo belangrijk is? De juiste fitting zorgt niet alleen voor een goede elektrische verbinding, maar ook voor de compatibiliteit van de lamp met je lichtarmatuur. Maar welke fittingen kom je het meest tegen en wat zijn hun kenmerken? Laten we de wereld van lampfittingen eens nader bekijken.

Lampfittingen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van verlichting, maar ze spelen een cruciale rol in hoe een lamp functioneert en in de ruimte past. Er zijn talloze fittingen beschikbaar, elk met hun eigen specificaties en toepassingen. Maar welke zijn nu echt gangbaar en wat moet je weten over elk van deze fittingen?

E27 – De klassieke schroeffitting

De E27 fitting is een van de meest voorkomende fittingen en wordt vaak geassocieerd met de traditionele gloeilamp. De ‘E’ staat voor Edison, terwijl het getal 27 verwijst naar de diameter van de fitting in millimeters. Deze fitting wordt veel gebruikt in hanglampen, staande lampen en tafellampen en is geschikt voor zowel LED-lampen als traditionele gloeilampen.

GU10 – De spoton fitting

GU10 fittingen zijn speciaal ontworpen voor halogeen- en LED-spotjes. Ze hebben een kenmerkende bajonetsluiting waarbij de pinnen van de lamp in de fitting worden gestoken en vervolgens een kwartslag worden gedraaid om ze op hun plaats te vergrendelen. De GU10 LED lamp is populair in keukens, badkamers en andere ruimtes waar gerichte verlichting nodig is.

E14 – De kleine schroeffitting

Vergelijkbaar met de E27 fitting, maar dan kleiner, de E14 fitting wordt vaak gebruikt voor kleinere lichtbronnen zoals kaarslampen. Net als de E27 heeft deze fitting een schroefdraad en wordt hij vaak gebruikt in kroonluchters, wandlampen en decoratieve armaturen.

G9 – De compacte steekfitting

De G9 fitting is een kleine steekfitting die vaak wordt gebruikt voor compacte halogeenlampen. Ze zijn ideaal voor armaturen waar de ruimte beperkt is vanwege hun compacte formaat. G9 lampen worden vaak gebruikt in decoratieve armaturen, zoals die met glazen of kristallen tinten, omdat ze klein zijn en een helder, sprankelend licht geven.

Lampfittingen zijn meer dan alleen een functioneel onderdeel van een lamp; ze bepalen de compatibiliteit, het type lichtbron en vaak ook de esthetiek van het armatuur. Door de juiste fitting voor je verlichtingsbehoeften te kennen en te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je lampen niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn. Of je nu kiest voor de klassieke schroeffitting van een E27, de gerichte verlichting van een GU10 spotje, of de compacte schittering van een G9, het kennen van de meest voorkomende lampfittingen helpt je om een geïnformeerde keuze te maken voor je verlichtingsproject. En onthoud: de juiste fitting maakt het verschil tussen een lamp die gewoon werkt en een die schittert.