Een metaalboor is een boor van het spiraal type, voor het boren in metalen. Er is verschil in kwaliteit; boren van gereedschapstaal (WS) hebben een kortere standtijd (levensduur) dan exemplaren van sneldraaistaal (HSS). In zachte metalen kunnen de WS-metaalboren uitstekend werken, voor staal, gietijzer e.d. is een HSS-kwaliteit te prefereren.

De metaalboor wordt gewoonlijk in de elektrische boormachine gebruikt. Te hoge snelheid is funest voor de boor; het is in het algemeen raadzaam om de machine zo langzaam mogelijk te laten draaien. Oververhitting maakt de boor waardeloos.

De voor huiselijke doeleinden gebruikte metaalboren gaan wat diameter betreft tot 13 mm; dit hangt samen met de inspanmogelijkheden van de boorhouder èn het vermogen van de boormachine.

Metaalboren dienen van tijd tot tijd geslepen te worden, onder de juiste slijphoek. Met een botte boor valt niets te beginnen.

Veel mensen gebruiken de metaalboor ook om er hout mee te boren. Dit is eigenlijk niet juist, omdat door de vorm van de boor de spanen niet vlot worden afgevoerd.