Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Meidoorn

Meidoorn

Van meidoorn zijn er enkele beproefde soorten en rassen verkrijgbaar. De planten groeien als kleine bomen of als heesters en blinken uit door een weelderige bloei, eetbare vruchten en meestal prachtige herfstkleuren.

 • Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is een breedgroeiende, grote heester die in mei en juni uitbundig wit bloeit. Vanaf augustus verschijnen er kersgrote, donkerrode vruchten. In het najaar verkleuren de bladeren in prachtige oranjebruine tinten. Het ras ‘Stricta’ groeit zuilvormig als een kleine boom en wordt 4 tot 6 m hoog. Helaas wordt meidoorn vaak door rupsen en door ziekten als roest en vuur aangetast.
 • Tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) bloeit roze. Het ras ‘Paul’s Scarlet’ wordt ook wel rode meidoorn genoemd. Dit attractieve houtige siergewas krijgt maar zelden vruchten.
 • Crataegus x lavallei ‘Carrierei’ bloeit in mei wit tot roze. Deze heester heeft vanaf augustus rode vruchten en daarna prachtige, oranjegele herfstbladeren.
 • Hanendoorn (Crataegus crusgalli) groeit meestal met verscheidene stammen tot 6-8 m hoogte en heeft in mei en juni witte bloemen. De bladeren verkleuren in het najaar geel en rood.
 • Scharlakendoorn (Crataegus pedicellata) wordt eveneens 6-8 m hoog en vormt in mei witte bloemen. De Nederlandse naam is afgeleid van de scharlakenrode vruchten. De bladeren worden in het najaar geel.
 • Crataegus persimilis bloeit wit. De glanzende bladeren verkleuren in de herfst geel en rood.
Meidoorn Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Mei, Juni
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Eetbare delen
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend
  Hoogte tot: 10 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Crataegus

De standplaats van de Meidoorn

Voor een kleine tuin of een voortuin zijn de kleine bomen uitstekend geschikt. Deze kunt u door snoeien goed in vorm houden. Ze bloeien dan echter minder goed en krijgen ook niet zo veel vruchten. In een natuurlijk aangelegde tuin zijn de houtige gewassen op hun plaats, omdat ze talrijke vogels en insecten, met name bijen, aanlokken. In grote kuipen geplant, kunnen de sterke heesters uw balkon, terras of daktuin vele jaren lang opfleuren.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige tijd om meidoorn te planten. Breng compost aan in de wortelzone van reeds ingewortelde exemplaren. In dit jaargetijde kunt u desgewenst de vorm van de meidoorn wat bijwerken. Controleer de bomen op plagen, zoals bladluizen en rupsen. Behandel de planten desnoods met een insecticide of met Bacillus thuringiensis. De kers grote, appelvormige vruchten kunt u tot gelei verwerken. Gezonde, afgevallen bladeren mag u composteren. Bedek de wortelzone van de bomen met compost en bladeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop meidoorn in het voorjaar als jonge plant in een container. Koop zo mogelijk geen oudere planten. Hun wortels zijn in de pot vaak zo verstrengeld, dat ze in de volle grond maar moeizaam kunnen inwortelen. Met meidoorn kunt u hagen aanleggen die de wind tegenhouden. Door de lange doornen is zo’n haag ondoordringbaar. Plant meidoorn niet dicht bij het huis of bij een zitje. De bloemen verspreiden een onaangename geur. Zon. Meidoorn heeft dagelijks ten minste zes uur zon nodig. Doorlatende grond. Meidoorn groeit zowel in licht zure als in licht alkalische grond. Het is belangrijk de grond voor het planten diep los te maken. Als meidoorn door roest wordt aangetast, verschijnen er oranje, grijze of bruine vlekken op de bladeren. Deze worden veroorzaakt door een schimmel die bij nat weer de kop opsteekt en op gastheerplanten zoals Dwergmispel (Cotoneaster) en Lijsterbes (Sorbus) overgaat. Aangetaste planten vernietigen.

Aanbevolen berichten