Slechts weinig planten kunnen concurreren met de charme van irissen en hebben zo weinig verzorging nodig als de sterke Siberische lissen. Typerend voor alle irissen zijn de drie hangende of teruggeslagen en de drie staande bloembladeren, die meestal wat kleiner zijn. Siberische lissen hebben geen ‘baard’, dit in tegenstelling tot Baardirissen (Iris Germanica Groep). De stengels worden 60-100 cm hoog en dragen doorgaans enkele bloemen. De smalle, rietachtige bladeren en de bloemstengels groeien uit wortelstokken, die zich ondiep in de grond bevinden.

Iris sibirica, de zuivere soort, is inheems in Europa en Noord-Azië, vooral op vochtige en moerassige standplaatsen. De planten bloeien donkerviolet tot lichtblauw. De rassen die uit de soort zijn ontwikkeld, bloeien in talrijke blauwe tinten, wit, rood en geel. Ze hebben meestal grotere bloemen dan de soort en kunnen veelzijdig worden toegepast.

Blauwviolette rassen zijn ‘Caesar’s Brother’ (nachtblauw, 100 cm), ‘Cambridge’ (turkooisblauw met aan de basis witte en gele vlekken, 80 cm), ‘Marylin Holmes’ (donkerviolet, sterk vertakt, 60 cm), ‘Blue Burgee’ (eenkleurig violetblauw, vertakt, 60 cm) en ‘Swank’ (middel-blauw, 70 cm).

Wit tot crèmekleurig bloeien ‘White Swirl’ (Zuiver wit met gekroesde rand, 80 cm), ‘Mrs Rowe’ (wit met roze waas, 100 cm) en ‘Four fold White’ (grote, witte bloemen met gele keel, rijkbloeiend, 70 cm).

Bijzondere kleuren hebben de bloemen van ‘Chilled Wine’, namelijk wijnrood met tijgertekeningen en een blauwachtig midden en de crèmekleurige ‘Butter and Sugar’ met haar gele opgaande bloembladeren. Beide worden ongeveer 60 cm hoog.

Siberische lis Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Mei, Juni, Juli

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Ongevoelig voor ziekten

Standplaats:

    Zon, Halfschaduw

Grond:

    Voedselrijk, Vochtig

Hoogte tot:

    1 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Iris sibirica

De standplaats van de Siberische lis

Siberische lissen geven de voorkeur aan een zonnige standplaats en aan voedselrijke, vochtige grond. De rand van een tuinvijver of een beekje zijn goede plaatsen voor deze planten. In een border voelen zich met name de moderne, grootbloemige rassen thuis. U moet er dan wel om denken dat ze ’s zomers vaak en veel water nodig hebben.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is een gunstige plant tijd. Snij de afgestorven bladeren van overwinterde planten 5 cm boven de grond af. Werk rond de planten wat minerale mest door de grond. Verwijder verwelkte bloemen, maar laat de bladeren staan. Bij droogte vaak en veel water geven. Te groot geworden planten kunt u in augustus en september opgraven en delen. Gunstige planttijd in streken met zachte winters. Voor het invallen van de vorst de planten beschermen door er compost of verrotte mest omheen te verdelen. Daarna afdekken met bladeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor of najaar vlezige wortelstokken met kleine waaiers van teruggesneden bladeren. Koop nooit wortelstokken die geheel of gedeeltelijk zijn verdroogd of die een verdroogde bladinplant hebben. Vermeerder de planten door de wortelstokken temet een scherp mes te delen. De zuivere soort kunt u ook door zaad vermeerderen. Leg het zaad enkele uren voor het zaaien in water of maak ze ruw met een vijl. Volle zon. Siberische lissen bloeien bijzonder rijk op een zonnige standplaats. Ze gedijen echter ook nog in de halfschaduw. Humesrijke grond. de ideale gronde is vochtig, maar wel doorlatend en daarnaast los en licht zuur. Het mozaïekvirus veroorzaakt kort voor de bloei geelgroene of blauwgroene strepen en vlekken op de bladeren. Ook de bloembladeren kunnen verkleuringen hebben. Aangetaste planten moet u direct verwijderen. Bestrijd de bladluizen die deze ziekte overbrengen.