Keukenkast deuren afstellen, een aantal jaar na de installatie van uw nieuwe keuken blijken de kastdeurtjes vaak niet meer zo recht te hangen als in het begin. Maar dat is snel verholpen: met een paar simpele bewegingen van de schroevendraaier kunt u de stelschroeven van de kastdeuren opnieuw afstellen.

Afstelmogelijkheden van de scharnieren

De scharnieren waarmee de keukenkastdeuren vastzitten, hebben meestal drie afstelmogelijkheden: ze kunnen in hoogte worden veranderd (hoogte-afstelling), maar ook horizontaal (vlakafstelling) en wat betreft de hoek waarmee ze tegen het binnenwerk van de kast aanhangen (diepte-afstelling). Bij sommige scharnieren kan bovendien de veerkracht geregeld worden, dus de kracht waarmee de deur dichtslaat.

Het beslag: scharnier en montageplaat

Het afstellen gebeurt met een schroevendraaier. De deur wordt afgesteld terwijl hij aan de kast hangt. U hoeft hem er dus niet af te halen. Het bevestigingssysteem bestaat uit twee delen: het eigenlijke scharnier, dat op de deur gemonteerd zit, en de montageplaat die zich op de kastwand bevindt. Standaard keukenkastdeuren zitten met twee scharnieren vast; alleen bij grotere kasten zitten er meer op.

De vlakafstelling

Er zijn nogal wat soorten scharnieren, maar de manier waarop ze worden afgesteld is vrijwel hetzelfde. De deur zakt door zijn eigen gewicht vaak wat opzij, van het scharnier weg. Daarom is het meestal voldoende om de vlakafstelling te regelen. Bij de meeste scharnieren zit de stelschroef iets links van het midden in het scharnier. Bij sommige scharnieren is de stelschroef afgedekt met een metalen plaatje dat u er met de schroevendraaier heel gemakkelijk afwipt.

Met de vlakafstelling begint u bovenaan en daar draait u de schroef iets naar rechts; de spleet tussen kast en deur wordt nu boven kleiner. Dan draait u aan het onderste scharnier de stelschroef iets naar links, zodat de spleet daar groter wordt. Een halve slag is vaak al voldoende. U richt zich bij het afstellen op de spleet links en rechts van de kastwand. Als de deur zowel boven als onder dezelfde afstand tot de kast heeft, is hij goed afgesteld. Probeert u het maar gewoon; u kunt niets beschadigen. Als u verkeerd draait, hangt de deur hoogstens nog schever.

Afstelling van de hoogte

Bij erg scheefstaande deuren kan het nodig zijn de hele deur iets op te tillen. Bij standaardscharnieren is de hoogte te regelen door middel van de bevestiging van de montageplaat. Deze zit aan de kastwand vast met twee schroeven die verticaal nog wat kunnen verschuiven. Door het losmaken van beide schroeven kunt u de kastdeur dus in hoogte verstellen. Voor het instellen van de hoogte maakt u altijd de schroeven van beide montageplaten los. Bij sommige scharnieren is het losmaken van de montageplaat echter niet nodig. Bij het beslag hoort dan een zogenaamde excentrische schroef, waarmee u door gewoon te draaien net als bij de vlakafstelling de hoogte van de deur kunt instellen.

De deur in diepte verstellen

Als de deur boven of onder naar voren uitsteekt, wordt de diepte veranderd. De schroef waarmee dat gebeurt, zit helemaal achter aan het scharnier aan de kastwand. Maar pas op: met deze schroef zit een standaardscharnier ook op de montageplaat vast. Als u de schroeven van beide scharnieren zo ver mogelijk losdraait (uitdraaien is niet nodig), kunt u de deur uit de hengsels lichten. De hele deur wordt een beetje naar voren getrokken en komt dan naar buiten. Om hem er weer in te zetten schuift u de deur op de montageplaten en draait de schroeven zo ver aan tot de diepteafstelling boven en onder hetzelfde is.

Bij scharnieren met een kliksysteem dient de schroef alleen voor de diepteafstelling. Bij zo’n systeem maakt u de deur los door van achteren op het scharnier te drukken. Dan springt het scharnier van de montageplaat. Om het scharnier weer te bevestigen, houdt u het voor de montageplaat en drukt het er weer in.