Een lambriseringslijst plaatsen is vrij gemakkelijk, en kan heel goed werken om de verhoudingen van een wand te verbeteren en heeft tevens decoratieve waarde, omdat de wand erboven en eronder op verschillende manieren afgewerkt kan worden.

Een lambriseringslijst plaatsen

Een lambriseringslijst wordt gemaakt van houten lijstwerk dat ongeveer op taillehoogte langs de wanden van een kamer, een gang of de trap wordt bevestigd. Een eenvoudige lambriseringslijst heeft een profiel aan de voorkant en is van achteren vlak. De uiteinden zijn recht en moeten in verstek gezaagd worden om netjes door de hoek te gaan.

De lijsten zijn in verschillende diktes en profileringen verkrijgbaar bij houtleveranciers en in Doe-Het-Zelf-zaken. Lijsten van zachthout zijn goedkoper dan die van hardhout en gemakkelijker te zagen. Er bestaan ook kant-en-klare voorbewerkte lijsten met reeds in verstek gezaagde uiteinden en kunststof montagestrips die op de wand geschroefd worden, waaraan de lijsten bevestigd worden.

Een lambriseringslijst kan het best met schroeven en pluggen op de wand gemonteerd worden. Als u stalen nagels gebruikt, kan het stucwerk beschadigd worden, zeker als dit niet zo sterk meer is. Ook als u de lijst zonder problemen hebt bevestigd, kan het zijn dat het stucwerk loskomt als u hem later weer wilt verwijderen. Wel zou u op een vlakke wand montagekit kunnen gebruiken om de lijst op de wand te plakken.

U kunt een lambriseringslijst schilderen, beitsen of vernissen, op dezelfde manier als ander binnenhout werk. Schuur de lijst voordat u hem zaagt, maar schilder hem pas als de hele lijst op de wand zit.

Een lambriseringslijst plaatsen

Bereken hoeveel lijstwerk u nodig hebt door de lengte van de wanden op te meten en hier wat extra’s als verlies aan toe te voegen. Om er zeker van te zijn dat er geen naden op opvallende plaatsen zullen komen, legt u de lijst langs de wanden op de vloer, vanaf een raam of deurkozijn, en zo bepaalt u waar de naden het best kunnen komen. Probeer zo te passen en te meten dat er geen naad vlakbij een hoek komt of op smalle stukken muur, waar een ononderbroken lijst ook zou passen. Zo voorkomt u dat u te veel zaagverlies krijgt.

  • 1. De hulplijn aftekenen: Met tussenruimtes geeft u de hoogte van de onderrand van de lijst licht aan met potlood gewoonlijk ongeveer 90 cm boven de vloer. Met een waterpas maakt u een zuiver horizontale lijn tussen deze punten. Dit doet u weer lichtjes met potlood. Maak een doorlopende lijn rondom het vertrek en controleer steeds of hij horizontaal loopt.
  • 2. In de lijst boren: Met een 5 mm houtboor boort u om de 50 cm een gat in de lijst. Boor de gaten na met een verzinkboor.
  • 3. In de wand boren: Houd de lijst tegen de wand, met de onderrand op de potloodlijn. Met een priem markeert u de gaten van de lijst op de wand. Dit gaat het best als iemand de lijst voor u vasthoudt. Haal de lijst weg en boor op de gemarkeerde plekken gaten met een steenboor. Hier doet u de wandpluggen in.
  • 4. De lijst vastschroeven: Hierbij is een helpende hand ook welkom. Schroef de lijst eerst aan de beide uiteinden vast en controleer daarbij met een waterpas of hij exact horizontaal loopt. Daarna schroeft u de tussenliggende schroeven vast. Als u niet eerst de uiteinden vastzet, kan de lijst tijdens het werken ongemerkt scheef gaan lopen.

Extra tips:

  • Lijststukken tegen elkaar bevestigen: Maak een stootnaad waar twee lijstuiteinden tegen elkaar komen. Zorg dat beide uiteinden exact recht zijn door de zaaglijn met behulp van een winkelhaak te markeren of door de middelste, haakse gleuf van de verstekbak te gebruiken.
  • Uitwendige hoeken: Uitwendige hoeken moeten in verstek gezaagd worden. Leg een stuk hout op de bodem van de verstekbak, zodat u de lijst helemaal door kunt zagen zonder de verstekbak te beschadigen. Leg de lijst in de verstekbak, ten minste 2,5 cm voorbij de verstekgleuven. Zaag hem door met een kapzaag en controleer eerst of u in de goede richting zaagt. Zaag de lijst liever iets te lang dan te kort en zaag het andere uiteinde passend; spleten zijn later moeilijk te verbergen.
  • Inwendige hoeken Met een ingewikkeld profiel is in verstek zagen de gemakkelijkste manier om de lijst passend te maken bij inwendige hoeken. Volg de aanwijzingen voor uitwendige hoeken, maar zaag nu in de andere richting. Als de lijst een eenvoudig profiel heeft, kunt u een kant recht afzagen en tegen de wand plaatsen en de andere contramallen zodat hij erop past. Om een lijst te contramallen, legt u hem op de profielkant neer en u zet een ander stuk lijst er rechtop op. Teken het profiel af en zaag het uit met een figuurzaag.
  • De lijst afwerken: Vul de verzonken schroefgaten met vulmiddel, als u de rail niet gaat schilderen, kunt u kneedbaar hout gebruiken. Laat het vulmiddel drogen en schuur het glad. Als het nodig is kunt u de naden en de hoeken ook opvullen en schuren. Gebruik afplakband als u de lijst gaat schilderen of beitsen.

Een lambriseringslijst plaatsen

Kant-en-klaar lijsten

De kant-en-klare lijst heeft prefab gleuven aan de achterkant waarin de kunststof montagestrips klikken die op de wand geschroefd worden. Dan ontstaan er geen schroefgaten die later opgevuld moeten worden. De uiteinden van de lijsten zijn voorgevormd en voorzien van verbindingsstukken, zodat lengten samengevoegd kunnen worden en inwendige hoeken op elkaar passen. Prefab in verstek gezaagde lijsten voor uitwendige hoeken zijn apart te koop in twee korte lengtes.

Een kant-en-klare lijst is vooral handig als de wanden oneffen zijn, want de montagestrips zorgen ervoor dat de naden ook op ongelijke wanden mooi strak blijven. Bij oneffen plekken kunt u de montagestrips dichter bij elkaar plaatsen om de lijst over de hobbels te leiden.