Rammenas (Raphanus sativus var. niger) is een populaire knolgroente en wordt rauw gegeten. De planten vormen onder de grond vlezige knollen die afhankelijk van het ras, rond tot langwerpig en wit, roze, rood, violet, groen, bruin of zwart kunnen zijn. De behaarde bladeren verschijnen in rozetten. De smaak van de knollen ligt tussen kruidig scherp en mild. Rammenas heeft een gunstige invloed op verkoudheden en leveren galaandoeningen.

Er zijn veel rassen voor de volle grond en/of de kas. Van nature heeft rammenas de neiging bij warm en droog weer te schieten. Daarom zijn er voor ieder seizoen rassen ontwikkeld die er minder gevoelig voor zijn. De milde Japanse rassen, die daikon worden genoemd, zijn ook resistent tegen het gevreesde zwart. De witte zomerrassen zijn bekend als rettich.

Rammenas Eigenschappen

   
  Oogstperiode:Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November
  Bijzonderheden:Eetbare delen
  Standplaats:Zon
  Grond:Humusrijk, Diepgrondig
  Hoogte tot:30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam:Raphanus sativus var. niger


Voorjaarsteelt rassen:

 • Wiela: Halflange, slanke, witte knollen; milde smaak; gladde, dunne schil; voor de vroege teelt; ook voor de kas.
 • Neckarruhm: Helderrode, halflange knollen; zeer kruidige smaak; glanzende, gladde schil; voor de zeer vroege teelt; ook voor de kas.
 • Rex: Witte, kegelvormige knollen; mild-kruidige smaak; gladde, dunne schil; voor de vroege teelt; ook voor de kas.
 • Ostergruss Rose: Intens donkerroze, halflange knollen; zeer kruidige smaak; gladde, dunne schil; voor de vroege teelt; alleen volle grond.

Zomerteelt rassen:

 • Halflange Witte Zomer: Witte, kegelvormige knollen; kruidige smaak; gladde, dunne schil; sterk, bestand tegen schieten; alleen volle grond.
 • Minowase Summer Cross: Witte, zeer lange knollen; milde, zoetige smaak; gladde, dunne schil; Japans ras; alleen voor de volle grond.
 • Belrosa: Middellange, slanke, donkerroze knollen; kruidige smaak; gladde schil; snelle groeier; ook voor de kas.

Najaars en winterteelt rassen:

 • Red Meat: Witte, ronde knollen; milde, zoetige smaak; rood vruchtvlees; gladde, dunne schil; Japans ras; ook voor de kas.
 • Green Meat: Groene, cilindrische knollen; milde, zoetige smaak; groen vruchtvlees; gladde, dunne schil; Japans ras; ook voor de kas.
 • Münchner Bier: Witte, ovale knollen; milde, kruidige smaak; gladde, stevige schil; goed bewaarbaar in vochtig zand; ook voor de kas.
 • Lange Zwarte Winter: Blauwzwarte, glanzende, lange knollen; zeer kruidige smaak, gladde, stevige schil; goed bewaarbaar; ook voor de kas.
 • Ronde Zwarte Winter: Zwarte, ronde of ovale knollen; zeer kruidige smaak; ruwe, stevige schil; zeer goed bewaarbaar; ook voor de kas.

Wetenswaardig: In een gemengde cultuur gedijt rammenas bijzonder goed met de juiste buren. Daartoe behoren kropsla, tomaten, bonen, erwten, prei, koolrabi, bieten, peterselie en peen. Een slechte combinatie is rammenas met Chinese kool of komkommers.

De grote en de kleine koolvlieg zijn insecten die rammenas ernstig kunnen aantasten. Door vraat van de maden worden de buitenste lagen van de knollen beschadigd. Rot is het gevolg. Plaats na het zaaien van de rammenas insectengaas ter bescherming.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai vroege rassen vanaf eind februari in de koude bak, vanaf maart in de volle grond. Zomerrassen vanaf april zaaien, in rijen op 20-25 cm afstand. De planten op 15-20 cm uitdunnen. Na zeven tot negen weken kunt u ze oogsten. Rijpe knollen oogsten, bladeren afsnijden. Najaars- en winterrassen tussen juni en augustus zaaien. De zaailingen op 30-40 cm uitdunnen. De oogst kan veertien tot vijftien weken na het zaaien plaatsvinden. Begin november winterrassen oogsten en de bladeren eraf draaien. Bewaar de knollen in de kelder in vochtig zand of in de koude bak.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vers zaad. Als u een bewuste keuze maakt uit de beschikbare rassen, kunt u gedurende een groot gedeelte van het jaar oogsten. Koop nooit oud zaad. Koop ook geen jonge planten, deze kunnen niet worden verplant. Bestuif de bladeren van rammenas met houtas of met steenmeel als u vraatsporen van aardvlooien ontdekt. Na een regenbui moet u de behandeling herhalen. Houd de planten gelijkmatig vochtig. Zon. Voorjaars- en najaarsrassen hebben een plaats in de volle zon nodig. Zomerrassen daarentegen gedijen ook in de halfschaduw. Humusrijke, diep losgemaakte grond. In zware grond worden de knollen houtig en scherp van smaak. Het zwart is een schimmelziekte, die in de kas en in kalkhoudende of in vochtige grond kan optreden. De knollen vertonen dan scheuren of verschrompeld weefsel. Aangetaste planten verwijderen en drie jaar geen rammenas op deze plaats telen.