Isolatiematerialen danken hun isolerende werking aan het feit dat ze voor het grootste gedeelte uit lucht bestaan. Bij de fabricage gaat het er simpelweg om zoveel mogelijk lucht, of eventueel gas, in kleine holtes op te sluiten. Hierdoor wordt de warmte-overdracht beperkt. Voor warmte- en geluidsisolatie kunt u verschillende soorten isolatiematerialen kopen.

Isolatiematerialen

Minerale wol

De vezels voor minerale wol worden gemaakt uit gesmolten glas of een gesmolten mengsel van verschillende steensoorten (glas of steenwol). De vezels worden waterafstotend gemaakt met minerale olie. Glas en steenwol zijn natuurlijke materialen die schimmels weren, waterafstotend, onbrandbaar, geluidsisolerend en buigbaar zijn. Minerale wol wordt geleverd op de rol of als een stevige geperste plaat.

Toepassingen: Bij het plaatsen van een scheidingswand van gipsplaat kunt u de spouw (de ruimte tussen de twee gipsplaten) opvullen met isolatieplaten van glas of steenwol. U kunt deze platen van minerale wol ook gebruiken voor de isolatie van buitenmuren, schuine daken en vloeren. Wanneer u minerale wol wilt gebruiken als tussen vloer moet u kiezen voor hard geperste platen. De platen zijn meestal beplakt met aluminium. Dit zorgt voor een dampdichte laag. Voor de isolatie van schuine daken moet u ervoor dat de platen dampwerend zijn. U kunt de platen zelf dampwerend maken door er plasticfolie overheen te spannen.

Polystyreenschuim

Er zijn twee typen polystyreen platen ook wel piepschuim genoemd, geëxpandeerd EPS schuim en geëxtrudeerd XPS schuim. Geëxpandeerd EPS schuim is open van structuur waardoor waterdamp makkelijk wordt doorgelaten. Het materiaal is brandbaar (er ontstaat dan giftig chloorgas). Er zijn speciale vlamdovende platen; te herkennen aan het KOMO keurmerk met de rode kleurcodering. Geëxtrudeerd XPS schuim neemt geen water op. Het kan geen temperaturen boven de 75°C verdragen. De platen verbranden onder sterke rookontwikkeling. Ook hier zijn zelfdovende types van.

Polyurethaanschuim

Polyurethaan (PUR) hardschuim lijkt qua structuur veel op het geextrudeerde XPS schuim. Het wordt volgens een soortgelijk procédé vervaardigd en ook in plaatvorm op de markt gebracht. De platen laten waterdamp vrij makkelijk door. Naast de plaatvorm is het ook te koop in spuitbussen (PURschuim).

Aluminiumfolies

Aluminiumfolie is dankzij zijn eigenschap om warmtestraling terug te kaatsen (thermosfles principe) geschikt als isolatiemateriaal. Wil er van reflectie sprake kunnen zijn, dan mag het aluminium niet strak zitten en is een spouw van minimaal 2 cm dikte een vereiste. Thermokussens: platte vellen van een hoogwaardige gealumineerde folie die na het aanbrengen (meestal onder de vloer) in kussenvorm gaan hangen. Noppenfolie: aan twee zijden voorzien van aluminiumfolie, toegepast als radiatorfolie en wand- en spouwisolatie.