Pastinaak (Pastinaca sativa) is een winterharde, tweejarige plant, die pas in het tweede jaar gaat bloeien. Als groente worden de planten eenjarig gekweekt. Het gewas heeft eetbare, donkergroene bladeren, die ongeveer 60 cm hoog kunnen worden.

De wortels zijn, afhankelijk van het ras, crèmewit tot gelig, rondachtig, halflang en spits-kegelvormig of lang en spilvormig. De smaak doet wat aan selderij en wortelpeterselie denken en is noot-achtig zoet. De volgende rassen zijn verkrijgbaar: ‘Lange Witte’, ‘Holkruin’, ‘Guernsey’ en ‘Panais’ maken lange wortels, die van ‘Platronde’ zijn ronder en korter.

Zaai pastinaken al in het vroege voorjaar. U moet regelmatig het onkruid verwijderen en de grond losmaken. De oogst begint na de eerste vorst. U kunt de planten in het late najaar ook afdekken met een dikke laag mulch en de wortels in het vroege voorjaar uit de grond halen.

Wetenswaardig: Verse stalmest en minerale mest met veel stikstof hebben het effect dat de wortels dunne zijworteltjes ontwikkelen. Gebruik daarom bij voorkeur stikstof arme, organisch minerale mest of compost. Gevorkte wortels ontstaan in zware grond. Maak in dat geval voordat u gaat zaaien de grond 50 cm diep los. Verwijder stenen en grote aardkluiten en werk er compost en zand door.