Gipsplaten op houten regelwerk maken is een veel voorkomende klus, bv. als een u een tussenmuur gaat plaatsen, of een onregelmatige muur recht wilt maken. In deze klus nemen we als voorbeeld een onregelmatige muur.

Als u een muur hebt die niet vlak is, kunt u die bedekken met gipsplaten, maar als zult in veel gevallen eerst een houten regelwerk tegen de muur aan bevestigen. Waartegen u de gipsplaten kunt bevestigten.

Stap 1
Plaats een regelwerk tegen de muur. Dit regelwerk bestaat uit staanders die om de 60 cm tegen de muur bevestigd worden. Deze 60 cm is de hart-tot-hartafstand, wat betekent dat u 60 cm moet meten van het midden van de ene regel tot het midden van de volgende. Bevestig de regels met schroeven van 40a50mm lengte. Bij een stenen of betonnenmuur moet u vanzelfsprekend pluggen gebruiken. Plaats de regels recht met behulp van een schietlood of waterpas. Om bij een erg onregelmatige muur de latten goed recht te krijgen vult u de ruimte tussen de muur en de staanders op met afstandhouders, deze zijn in verschillende maten te krijgen.

Als u ergens aan de wand zware voorwerpen wilt bevestigen, plaatst u een extra regel tussen de stijlen.

Stap 2
Meet de hoogte van de muur die u wilt bedekken met gipsplaten. Snijd vervolgens de platen op maat. Deze maat is de hoogte van de muur minus 1,5 cm. Eerst snijdt u de papierlaag aan één kant van de plaat door met een stanleymes door, langs een liniaal.

Stap 3
Breek de plaat door en snijd nu de papierlaag aan de achterkantvan de plaat door, ook weer langs een liniaal.

Stap 4
Zet de eerste plaat met behulp van een wig tegen de wand. Leg de wig op de grond en richt de plaat op terwijl deze op de wig rust.

Stap 5
Zet de plaat vervolgens van boven af op de stijlen vast met schroeven of nieten. Schroeven komen op 20 cm van elkaar. Let erop dat u de schroeven niet meer dan 1 mm diep in de gipsplaat schroeft. Daarmee voorkomt u dat de papierlaag op de gipsplaat scheurt. U kunt een schroefhulpstuk gebruiken. De nieten komen op 8 cm afstand en moeten haaks op de lengterichting van de plaat worden aangebracht. Het nieten in gipsplaten moet voorzichtig en met niet te veel kracht gebeuren, omdat anders het karton tussen de nietpunten kan inscheuren. Het beste is een nietapparaat te gebruiken waarbij de slagkracht kan worden ingesteld. Even proberen bij welke slagkracht de nieten goed in de gipsplaat dringen, zonder dat het karton tussen de nietpunten inscheurt.

Gebruik bij het schroeven of nieten van gipsplaten altijd roestvrije schroeven of nieten.

Stap 6
Plaats de andere platen en vul de naden en de verzonken schroefkoppen of nieten met een gipsplaatvuller. Hiervoor gebruikt u een gewoon plamuurmes. De wand vlak schuren met fijn schuurpapier, waarna u de plinten en afwerklatten aanbrengt. Hierna kan de wand worden behangen of een andere afwerking krijgen.

Gereedschappen

Materialen