Forsythia’s zijn rechtopgroeiende struiken, die overal op de sterk vertakte scheuten talrijke goudgele bloemetjes produceren. De bladeren verschijnen pas na de uitbundige bloei. Van het plantengeslacht Forsythia is een aantal soorten voor de tuin geschikt.

Forsythia ovata bloeit al twee tot drie weken voor de overige soorten in een lichtgele kleur. Forsythia viridissima daarentegen bloeit bijzonder laat in een donkergele kleur. Kenmerkend voor deze soort is ook dat de bladeren in het najaar een violette kleur aannemen.

De meeste rassen voor de tuin komen echter voort uit Forsythia x intermedia. Bijzonder groot en rijkbloeiend zijn de rassen ‘Karl Sax’ (goudgeel, van binnen oranje), ‘Lynwood’ (donkergeel), ‘Spectabilis’ (donkergeel) en ‘Spring Gold’ (lichtgeel).

Forsythia Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   April, Mei

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   2.5 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Forsythia

  De standplaats van de Forsythia

  Forsythia’s groeien in bijna elke grond. Ze willen wel graag een zonnige plaats, waar ze als lentebode ook opvallen. In een vrijstaande haag zijn ze goed in te passen en verrijken daar het beeld door hun vele bloemen. Een enkele keer zijn forsythia’s ook als heg te zien die gesneden moet worden. De planten accepteren dit weliswaar, maar ze bloeien dan minder uitbundig. Een adembenemende blikvanger wordt de forsythia als u haar als losstaande struik in de voortuin bij het tuinhek of bij de voordeur plaatst. Ook in een hoek van de tuin of naast het terras staat ze prachtig. Op deze plaats krijgt ze de aandacht die ze verdient. Met voorjaarsbloemen aan hun voeten zien deze populaire struiken er nog mooier uit.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Het voorjaar is een goede tijd om forsythia’s te planten. Dode scheuten afsnijden. Na drie tot vier jaar oude scheuten na de bloei aan de voet verwijderen. Eenmaal per jaar moet u om de plant een handjevol mest zorgvuldig door de grond werken. Geef de forsythia alleen water als het echt nodig is: bij langdurige, extreme hitte of na 15-20 droge dagen. Eveneens een goede tijd om te planten. De forsythia heeft dan tot de winter nog voldoende tijd om te wortelen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop forsythia’s met gezonde, dikke scheuten en veel knoppen. Forsythia’s in containers kunt u het hele jaar door planten. Koop nooit forsythia’s met gescheurde, geknakte of anderszins beschadigde takken. Snoei de plant niet in een bepaalde vorm. Laat de struiken op natuurlijke wijze groeien en bloeien. Het afdekmateriaal enkele centimeters van de voet van de plant verwijderd houden. Anders kan wortelrot optreden. Zon. Forsythia’s hebben per dag minstens zes uur zonlicht nodig om optimaal te kunnen bloeien. Doorlatende grond. Forsythia’s groeien weliswaar in elke gezonde grond, maar ze zijn niet bestand tegen stilstaand water in de grond. Forsythia’s zijn erg gevoelig voor rot. Dit wordt door een bacterie veroorzaakt, waardoor de bladeren bruine vlekken krijgen. Bij een ernstige aantasting worden takken en bladeren zwart. Snoei de takken dan terug tot in het gezonde hout.