Lambrisering is genoemd naar ‘lambrusca’, vanwege de tekeningen van wijnranken die van oudsher op de houten wandbekledingen tegen het onderste gedeelte van de wanden van een kamer zaten.
De klassieke lambrisering is weer terug. Ook in een nieuwbouwhuis blijkt het een uitstekende manier te zijn om de hal ruimer en tegelijkertijd warmer te doen lijken, terwijl de muren door een lambrisering ook beschermd worden. Ook in de doe-het-zelfwinkel zijn weer tientallen plaatmaterialen, houten delen en profielen verkrijgbaar om een echte lambrisering in uw gang, keuken of een ander vertrek te bouwen. Om maar een greep te doen: schroten of kraaldelen (plankjes met een halfrond randje) uit vuren, grenen of mdf, lambriseringslijsten en ander lijstwerk dat in één stijl op elkaar afgestemd is, wand- en plafondpanelen met laminaat in verschillende houtstructuren. De keuze is zo ruim, dat u eigenlijk alleen door uw fantasie (en uw portemonnee) wordt beperkt.
Wat hebt u nodig voor een lambrisering ? Om te beginnen het rachelwerk om de houten delen of het plaatmateriaal op te monteren. Bij een lambrisering van maximaal 120 cm hoog moet u uitgaan van twee horizontale rachels (van ca. 16×50 mm) – één op vloerniveau en één op een hoogte van max. 60 cm. De bovenkant van de delen valt in de lambriseringslijst. Bij plaatmateriaal komen daar nog verticale rachels op de naden bij, en eventueel een extra verticale rachel daartussen, als het plaatmateriaal breder dan 60 cm is. Verder natuurlijk het bekledingsmateriaal en lambriseringslijsten en -plinten over de hele lengte. Vergeet ook niet dat u bij elke deurpost een stuk lambrise-ringslijst nodig hebt voor de verticale afwerking. Veel gereedschap komt er bij het aanbrengen van een lambrisering niet kijken. Met een hamer, een boormachine, een kitspuit, een verstekbak met kapzaagje en een waterpas komt u al een heel eind. Meer informatie in de klus Lambrisering plaatsen